350 helyszínen várták a látogatókat a Múzeumok éjszakáján

Országszerte 187 vidéki és 106 fővárosi kulturális intézmény összesen 350 helyszínen várta különleges programokkal a Múzeumok éjszakájának látogatóit.
Az Egri csillagok és a török hódoltság korának témájára épültek a Magyar Nemzeti Múzeum programjai, ahol többek között Gárdonyi regényének eredeti kézirata és hőlégballonozás várta a közönséget. Az Iparművészeti Múzeum francia ízeket kínált, és vásárral, a francia új cirkusz ízelítőjével, borokkal és süteményekkel, pétanque-kal, villám nyelvtanfolyammal, divatshow-val, tárlatvezetésekkel készültek.

A Szépművészeti Múzeumban az idei Múzeumok éjszakáján minden az antik időkről szólt: előadásokkal, római és germán fegyver- és ruhabemutatóval, gyermekműsorokkal, társasjátékokkal, vetélkedővel, tárlatvezetésekkel várták az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Galériában egész délután és este egymást érték a tárlatvezetések, de a zenei programokból sem volt hiány, mások mellett fellépett a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar is.

A Műcsarnokban ezen a napon nyílt meg Jakatics-Szabó Veronika kiállítása, Körösényi Tamás tárlatán pedig Garaczi László, Ladik Katalin, Kukorelly Endre és Zalán Tibor írók tartottak vezetést. A Ludwig Múzeum programjainak jelentős része A meztelen férfi című kiállításhoz kapcsolódott, a felnőtt látogatók például élő modell után tanulhattak aktot rajzolni.

Idén ünneplik Weöres Sándor és Gárdonyi Géza születésének 100., illetve 150. évfordulóját. Az Egri csillagok írójára többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Molnár C. Pál Műterem-múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum emlékezett programokkal, míg Weöres Sándor előtt a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Írószövetség, a Balassi Intézet, a Mese Múzeum, a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtár és a körmendi múzeum rendezvényei tisztelegtek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu