A közös öröm ünnepe Bódvalenkén

A Sárkányünnep az egymás művészetében, kultúrájában lelt közös öröm ünnepe Bódvalenkén, ahol július 5–7-én minden érdeklődőt várnak.
Bódvalenke, a világhírű freskófalu idén negyedik alkalommal rendezi meg a Sárkányünnepet, a cigány kultúra és művészet immár hagyományosnak mondható fesztiválját. Rengeteg újdonság várja majd a fesztiválra látogatókat: a helyiek vezetésével megismerhetik a környék gyönyörű és egyben vadregényes vidékét, műemléki épületeit is.

A Freskófalu Projekt létrejöttének kettős célja volt: hozzájárulni az előítéletek lebontásához és a falut kiemelni a mélyszegénységből, ezzel bebizonyítva, hogy egy roma falu is képes saját lábra állni, jobbra váltani a sorsát.

A Sárkányfesztiválra ellátogatók látni fogják: Bódvalenke az összefogásnak és a közös munkának köszönhetően példaértékű faluvá vált.

Pénteken, július 5-én Frankie Lato és az Eastwing, valamint a RumbAroma fergetegesnek ígérkező koncertjével veszi kezdetét a Sárkányünnep. Szombat délelőtt kirándulásokat, kalandtúrákat szerveznek a Bódvalenkét körülölelő, páratlan növény-és állatvilággal gazdag lápra, az esztramosi bányajáratokba és a Rákóczi-barlangba.

A szombat délután pedig Stefanóé lesz, ám lesz közben táncház – ahol mindenki bemutathatja tudományát –, harcművészeti bemutató, filmvetítések, mesesarok – hiszen a szervezők a kicsikre is gondoltak –, sárkányeregetés, és persze tárlatvezetések is.

A nap végéhez közeledve, a korábbi évekhez hűen, ismét a Sárkányvágta vezeti majd fel az esti koncertet: a Romengo, az Etnorom és a Karaván Família koncertje – híven a fesztivál üzenetéhez – egy közös örömzenélésben teljesedik ki. A vasárnap zenés reggelivel kezdődik, és a Dorco meg a Fekete Gyémántok jóvoltából – immár a falu közepén – örömzenéléssel folytatódik, amíg ki-ki búcsút nem int Bódvalenkének.

A kulturális programok mellett civil kerekasztal is lesz, ahol a részt vevő szervezetek képviselői olyan aktuális társadalmi és szociális kérdéseket tárgyalnak majd, mint hogy a szociális vállalkozások vagy a közmunka jelenti-e a kiutat a mélyszegénységből.

Összefogás
Kitaláltam, pénzt szereztem rá, gondoskodtam arról, hogy levakolják a falfelületeket, jöhessenek a művészek az ország, sőt a világ minden tájáról. Bódvalenkén így fokozatosan kialakul a roma festőművészet szabadtéri tárlata.” - Pásztor Eszter a Freskófalu Projekt vezetője

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu