Peter Ruzicka zeneszerző 65 éves

Öt éven át 2001 és 2006 között vezette a Salzburgi Ünnepi Játékokat Peter Ruzicka zeneszerző.
Búcsúévében Mozart születésének 250. évfordulóját ünnepelve és osztatlan sikert aratva szinte hiánytalan sorozatot tűzött műsorra, a műveket merőben új, kortárs felfogásban láthatta a közönség.

„Szuverén személyiség” - jellemzik a köszöntők a 65. születésnapját július 3-án ünneplő Peter Ruzickát, akinek egész pályáját a kísérletezés és az innováció határozza meg.

A Düsseldorfban született Ruzicka a hamburgi konzervatóriumban már bizonyságát adta sokrétű érdeklődésének: zongora, oboa és zeneszerzés szakon tanult, az utóbbit olyan neves mester irányításával végezte, mint Hans Werner Henze. Münchenben, Hamburgban és Berlinbe jogi és zenetudományi stúdiumokat is folytatott, amelyek eredményeképp a szerzői és örökösödési jogok szakértője lett.

Ruzicka 2014-ig a kétévente megrendezett müncheni zenei biennálét vezeti, amelyre konkrét terve van: szeretné harmadik operáját bemutatni, amely a sokkoló gyilkosság áldozatává lett Claude Vivier sorsát dolgozza fel. A 35 éves kanadai zeneszerzőt Párizsban leszúrta egy prostituált. A mű Ruzicka nagy visszhangot kiváltott operái, a Celan és a Hölderlin zenei útját követi.

Rendezőként dolgozott a Hamburgi Állami Operaházban (1988-1997), szimfonikus műveit bemutatták a világ rangos együttesei, például a Berlini, a Bécsi, a Müncheni Filharmonikusok, a Drezdai Staatskapelle, a lipcsei Gewandhaus Orchestra, az amszterdami Concertgebouw Zenekar.

1979 és 1987 között a Berlini Rádiózenekar, 1988 és 1997 között a Hamburgi Filharmonikusok és az Operaház intendánsaként szerzett rangot, majd Salzburgi Ünnepi Játékok vezetőjeként (2001-2006) a kortárs zenés színházat erőteljesen bevonta a fesztivál programjába - Rihm, Schnebel, Lachenmann művei által -, és sokat tett Schreker, illetve Zemlinsky újra felfedezéséért.

1990-től igazgatta a Hamburgi Zene és Színházművészeti Főiskolát, és vezető tanára volt a bajor Szépművészeti Akadémiának, valamint a Színházi és Zenei Akadémiának.

A következő évadban a többi között az Észak-Német Rádió Szimfonikusaival, a Hamburgi Filharmonikusokkal és a Kínai Filharmonikus Zenekarral dolgozik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu