Nácikkal kollaboráló apját alakítja egy német színész

Saját édesapját, a weimari és a náci korszak egyik legjelentősebb, a náci propagandafilmekben való részvétele miatt azonban vitatott megítélésű színészét, Heinrich Georgét alakítja egy új tévéfilmben Götz George, az egyik legtöbbet foglalkoztatott német színész.
Ez az első eset, hogy a német tévésztár, aki leginkább Schimanski felügyelőként ismert a Tetthely című krimisorozatból, a nyilvánosság előtt foglalt állást vitatott múltú apja ügyében. "Használták őt, ő pedig hagyta, hogy használják" - mondta Götz George, aki igyekezett a lehető leghitelesebben felidézni apjának figuráját.

Azt nem árulta el, hogy mi késztette a családi múlt sok évtized utáni feldolgozására, az indítékról azt mondta, hogy az túlságosan intim jellegű a kitárgyaláshoz.

A több német tv-társaság koprodukciójában készült dramatizált dokumentumfilm olyan megszállott színészként mutatja be Heinrich Georgét, aki bármi áron, politikára és ideológiára fittyet hányva, játszani akar.

Heinrich George (1893-1946) nemzedékének egyik legnagyobb színésze volt, későbbi megítélését azonban meghatározta - sőt az életébe került -, hogy olyan náci propagandafilmekben vállalt főszerepet, mint a Jud Süss vagy a Kolberg. 1946-ban, 52 évesen meghalt a sachsenhauseni szovjet fogolytáborban, ahova a náci rezsim idején vállalt szerepe miatt került.

Az apját utoljára hatévesen látó Götz George és bátyja, Jan sok személyes holmival, köztük édesanyjuk leveleinek az átadásával járult hozzá a "George" című produkcióhoz. Az alkotók között kezdettől egyezség volt, hogy a film nem szépíti meg az apa történetét.

Az apáról szóló film a kimerülés szélére sodorta a 74 éves sorozatsztárt a forgatás gyorsasága és a szerep nehézségei, például amiatt, hogy egy hatalmas műpocakot kellett viselnie.

A dokudrámát, amely Joachim A. Lang rendező szerint arról is szól, hogy milyen felelősséget visel egy művész a diktatúrában, július 24-én tűzi műsorára az ARD tévé.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu