Ünnepel a budapesti Goethe Intézet

Huszonöt évvel ezelőtt nyílt meg Budapesten a Goethe Intézet, a pénteken késő estig tartó ünnepség megnyitóján Matei I. Hoffmann német nagykövet azt mondta, hogy az intézmény immár negyedszázada alakítja a főváros arculatát és szolgál fontos kulturális találkozópontként.
A diplomata emlékeztetett arra, hogy 1988, amikor létrejött az intézet, kivételes alkalom volt. Az intézmény létrehozásáról aláírt kétoldalú megállapodás fontos lépés volt: elkezdték megmozdítani az addig megmozdíthatatlannak hitt vasfüggönyt - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a Goethe intézet "német-magyar kultúrtörténelmet írt", intenzívebbé tette a kulturális és nyelvi kapcsolatokat a két ország között. Akik Magyarországon a német nyelv és kultúra iránt érdeklődnek, azoknak érdemes eljönniük az intézetbe - vélekedett. Hozzátette: az intézet fontos feladata a nyelvoktatás, ezen keresztül az emberek Németországot, a német kultúrát is jobban megismerik.

A nagykövet kitért arra is, hogy egy nemrégiben készült közvélemény-kutatás szerint a magyarok 42 százaléka kiváló partnernek tartja Németországot, amely ezzel messze az első helyen áll az országok között.

Jutta Gehrig, az intézet igazgatója arról beszélt, hogy a Goethe Intézetek létrehozása mindig egy megállapodás eredménye két állam között. 1988-ban, amikor a budapesti intézmény megnyílt, "a rendszerváltás még csak álom volt" - idézte fel. Úgy vélte, az intézet révén Magyarország megelőzte korát, hiszen Jugoszlávia és Románia kivételével akkor még csak Európa nyugati részén működött Goethe Intézet. Kiemelte: a Goethe Intézet létjogosultságát a német nyelv és kultúra iránt érdeklődők bizonyítják.

Németország a világ 93 országában 158 Goethe Intézetet működtet. A kulturális intézetek célja, hogy segítsék a német nyelv elsajátítását és a nemzetközi kulturális együttműködést, továbbá átfogó képet közvetítsenek Németországról az ország kulturális, társadalmi és politikai életét bemutatva.

A budapesti Goethe Intézetben kulturálisprogram-osztály, könyvtár, nyelviskola és nyelvtanár-továbbképző központ is van. Az intézet 2006 februárjától a IX. kerületi Ráday utcában működik.

A budapesti intézmény 25 éves fennállásának alkalmából szervezett rendezvényen közös emlékkönyvet készítenek az intézet történetéből, kedvcsináló nyelvórákat adnak, tárlatvezetéseket tartanak Willy Römer fotókiállításán, német nyelvű filmeket vetítenek, a gyermekeket pedig barkács- és játszósarokkal, arcfestéssel várják.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu