Díszpolgár lett Cipő Kisvárdán

Posztumusz díszpolgári címet adományozott Bódi Lászlónak (becenevén: Cipőnek), a Republic együttes márciusban elhunyt alapítójának, rockénekes-zeneszerzőnek a kisvárdai önkormányzat.
A tájékoztatás szerint az észak-szabolcsi város képviselőtestülete keddi rendkívüli ülésén egyhangúlag döntött a díszpolgári cím adományozásáról.

A posztumusz díszpolgári címet és az azzal járó pénzjutalmat a rendszerváltás utáni időszak egyik legsikeresebb zenészének családja augusztusban veszi át.

Bódi László (Cipő), aki 1965-ben született az akkor a Szovjetunió területén lévő kárpátaljai Ungváron, szüleivel 1966-ban költözött Kisvárdára. Ének-zenei általános iskolában tanult, gyermekkorában zongorázott, és 14 éves korában kezdett dalszövegírással foglalkozni.

A kisvárdai Bessenyei György Gimnázium diákjaként zenekart alapított Cipőfűző néven, innen ragadt rá a Cipő becenév. Első együttese apai nagybátyjának ötletére írt népdalszerű popszámokat játszott öt éven keresztül. Cipő tizennyolc éves korában költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt. A fővárosban Szigeti Ferenccel alakítottak egy duót Krokodil néven, és társa együttese számára is írt dalszövegeket.

Később, 1990-ben alapítója volt a Republic együttesnek, amellyel eleinte a Beatrice koncertjein léptek fel. Az együttes első nagylemeze még abban az évben megjelent, Indul a mandula!!! címmel. Bódi László (Cipő) több mint kétszáz dalt szerzett a Republicnak, amely közül sok kedvelt sláger lett.

A rockénekes-zeneszerző krónikus szívritmuszavarban szenvedett, 2013. február 15-én eszméletlen állapotban került kórházba, ahol a mélyaltatásból nem tért magához, kómás állapotba került és március 11-én hajnalban 48 évesen meghalt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu