A fesztiválok őrangyalai

Délután öt órakor a tűző napon sétálgattunk a VOLT Fesztivál nagyszínpada előtt az önkéntes elsősegélynyújtókkal, vagyis a Helperekkel.
Az egyik délutáni koncertnek már vége volt, de a tömeg egy része még a színpad előtti téren lézengett. Ráközelítettünk egy srácra, aki a földön feküdt, de mielőtt megkérdezhettük volna, hogy jól van-e, felült és húzott egyet az előtt lévő vélhetően meleg sörből. Nem tűnt részegnek, csak lepihent.

Sebtapasz és kötszer

Ahogy az önkéntes segítők elmondták, napközben főként arra figyelnek, hogy a mérsékelten józan fesztiválozók ne aludjanak el a napon.
Aki a földön fekszik, azt finoman felkeltik, és beterelgetik az árnyékba, hogy ne égjen le, ne kapjon napszúrást. Emellett kisebb sérüléseket látnak el. Az önkéntesek feladata elsősorban a gondok megelőzése, így kvázi a fesztiválon jelenlévő mentősök keze alá dolgoznak: ellátják a kisebb sérüléseket, komolyabb gond esetén pedig riasztják a profikat.

A felszerelésük is ehhez a feladathoz igazodik: sebtapaszok, kötszerek vannak a kék színű táskákban. Emellett a nyakukban lóg egy telefonálásra is alkalmas GPS-készülék, így a koordinátor mindig látja, ki van a legközelebb a sérülthöz egy riasztás esetén.

Miközben beszélgetünk, a mosdók felé vesszük az irányt. Azt mondják, itt mindig érdemes körbenézni, mert aki rosszul van, gyakran a toi-toik közelében keres magának nyugodt búvóhelyet az öklendezéshez.

Kíséretet is kaptak

– A nappalok általában nyugodtabbak, lassabban telik az idő. Éjszaka viszont több baj érheti a bulizókat, ez a pörgősebb időszak – mondja Anita és Eszter. Az esti koncertek alatt és után is leginkább a kidőlt fiatalokra figyelnek. A részegeket megsétáltatják, hogy jobban legyenek, de ha ez nem segít, beviszik őket az egészségügyi bázisra. Az egyik lány halkan azt is megjegyezte, ha „szerencséjük van”, a delikvens már be is pisilt, mire odaérnek.


Az ő feladatuk a profik riasztása

A csapatnak azonban már nem kell egyedül hadakoznia az agresszívabb részegekkel, ettől az évtől ugyanis egy biztonsági őr is kíséri őket. Feladata nagyjából a kidőlt fiatalok felnyalábolása, de így a lányok is nagyobb biztonságban érzik magukat.

Elsősegély extrákkal

A Helperek között akadnak, akiknek van egészségügyi előképzettségük, de ez nem feltétele ennek a munkának. A fesztiválszezon előtt ugyanis részt vesznek egy tanfolyamon, amely alatt felkészítik őket a feladatra.

Ahogy Kupsza Péter, a Helperek oktatási referense elmondta: az elsősegély-tanfolyam adja az oktatás gerincét, de emellett a rendezvények speciális körülményeire is fel kell készülni.

– Nem mindegy, hogy valakinek steril, nyugodt körülmények között kell ellátnia valakit, vagy hangzavarban, porban, egy fesztivál közepén. Az oktatás részeként megtanítjuk őket a kábítószerekkel kapcsolatos ismeretekre, de van pszichológiai és kommunikációs tréning is – mondta az oktatási referens. Kupsza Péter választja ki azokat a fiatalokat is, akik vele együtt dolgozhatnak a legnagyobb sztárok koncertjei közben a nagy színpadoknál.Itt persze a munka sokkal nehezebb. A buli közben kell kiszűrniük az ellátásra szoruló fesztiválozókat azok közül, akiket a biztonsági őrök kiemelnek, illetve észre kell venniük, ha valaki rosszul lesz egy koncert alatt az első sorokban. A hangzavarban gyakran csak kézjelekkel tudnak kommunikálni egymással és az itt dolgozó biztonsági emberekkel.

– Itt nagyon rátermettnek kell lenni, ráadásul a bátorság sem árt, hiszen a színpad előtti árokban több tízezres őrjöngő tömeggel kell szembenézni – mutatott rá a feladatuk nehézségeire Kupsza Péter.

Nekik kell az előadókra is figyelni: ha lemennek a közönség közé, megsérülhetnek, ilyenkor néhány perc marad az ellátásra, és a sztárt vissza kell rakni a színpadra.

Figyeljünk egymásra! Ésszel bulizzunk!

•    Fordítsunk időt az alvásra és az evésre is, hogy ne merüljünk ki. Vizet folyamatosan igyunk, legyen nálunk
a koncertek alatt is.
•    Ne aludjunk el a napon. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy napközben az árnyék elvándorolhat, és komoly égési sérüléseket szenvedhetünk.
•    Figyeljünk egymásra, ne hagyjuk egyedül kóvályogni a barátainkat, mert baj esetén egy idegen nem feltétlenül fog segíteni.
•    Komoly belső sérüléseket lehet szerezni, ha egy koncert első sorában neki nyomnak a korlátnak: ha gond van, kézzel jelezzük a biztonságiaknak, hogy emeljenek ki a tömegből.
•    Probléma esetén ne habozzunk segítséget kérni akár az arra járó biztonsági őröktől is, hiszen nekik ez is feladatuk.

Ők segítenek a bajban

A Helperek jellemzően 16–25 év közötti fiatalok, akik egy három hónapos képzés, majd sikeres vizsga után az egészségügyi stábbal dolgoznak a hazai fesztiválokon.
•    A jelentkezők közül idén 130 fiatal tette le a vizsgát június közepén: írásbeli, gyakorlati és szóbeli állomásokon kellett megfelelniük ahhoz, hogy önkéntesként dolgozhassanak.
•    A Hegyalján 20-an, a VOLT-on 30-an dolgoztak. A Balaton Soundon is ennyien voltak, a Szigeten viszont már 80 Helper fog ténykedni.
•    Az önkéntesek személyenként napi 8 órában járőröznek, ami a váltásokkal napi 24 órás felügyeletet jelent, de mindenkinek a 8 órán felül is elérhetőnek kell lennie, az esetleges különleges helyzetek miatt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu