Rost Andrea - halálos szerelem

A világszerte sikeres magyar operaénekes, Rost Andrea a nyáron különleges szerepre készül: életében először július 26-án és 28-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon alakítja Csocsoszant, a Pillangókisasszony című Puccini-operában.
Miért lehetett nehezen elérni az elmúlt néhány hétben?
– Meditáción vettem részt Nepálban. Már tavaly is hívott a barátnőm, de végül idén februárban határoztam el magam. Erre készülni kell, mert oda nem kirándulni megyek. Gyakorlatilag szerzetesnek kell állni, ezáltal amellett, amit kapunk, kemény megpróbáltatást is jelent. Rögtön megérkezésünkkor mindent elvettek tőlünk, laptopot, mobiltelefont. Tíz napig egy árva szót sem beszélhettünk. Jelentős fizikai megpróbáltatás az is, hogy napi tíz órát azonos testhelyzetben kell ülni, kis megszakításokkal. Naponta háromszor azt ettünk, amit elénk raktak. Hajnali négykor ébresztő, fél tízkor lámpaoltás. Meleg víz nem volt, és járótávolságban semmiféle település, csak a dzsungel.

Feltöltődést, megnyugvást, mi más pluszt ad ez az önként vállalt szerzetesi élet?
– Abban reménykedtem, amikor elindultam, hogy visszatérve tisztábban látok az életben helyzeteket, embereket. A tanításokból sok mindent hoztam magammal. Talán azt mondanám, életszemléletet. Mélyen hívő katolikus vagyok, mégis sokat adott a hithez ez a nepáli tíz nap. A meditációs gyakorlat rávezetett a körülöttünk élő lényeknek és a természetnek az objektív megfigyelésére. 

Másként látja most a Pillangókisasszony szerepét, ami eddig elkerülte?
– Nem véletlenül került el. Erre nem voltam a kezdetektől predesztinálva, nagy szerencse, hogy a hangom ide fejlődik, ebbe az irányba nyílik. Rettentően szeretem Puccini zenéjét, az egyik legérzékibb muzsika. A mester szerette a nőket, ez érződik ezen az operán is. A zene egészen felkavar, elképesztő, hogy ez a férfi mennyi mindent tudott a női lélekről. 

Mennyire érzi magához közelinek Csocsoszan habitusát?
– Ez az opera általában a női lélekről szól, nem csupán az enyémről. A szíve mélyén minden nőben ott lakozik egy ilyen odaadó, borzasztóan hiszékeny szerelmes Csocsoszan. A Cseresznyevirág-duett a másik emberbe vetett hihetetlenül mély hitről tanúskodik: én tudom, hogy jönni fog, és engem szeret, mindenki más téved, csak én tudom, hogy ő mit rejteget a szíve mélyén számomra. A modern világban megkeményítjük magunkat, de valójában szerintem mindegyikünk szíve mélyén ez a töretlen hit, teljes odaadás rejtezik. 

A Pinkertont alakító Andrea Caréval énekelt már együtt?
– Nem. A két Andrea, egy férfi, egy nő, most fog először együtt szerepelni. Legalábbis az első felvonásban, amíg Pinkerton el nem tűnik az életemből.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu