Cormac McCarthy 80 éves

Július 20-án lesz nyolcvanéves Cormac McCarthy Pulitzer-díjas amerikai író, a Nem vénnek való vidék és Az út című regények szerzője.
Cormac McCarthy 1933-ban született a Rhode Island-i Providence-ben egy ír származású család harmadik gyermekeként Charles McCarthy néven. Keresztnevét az ír gyökerekre való utalásként később változtatta Cormacre.

Családjával 1937-ben Knoxville-be költözött. A katolikus középiskola elvégzése után 1951-ben a Tennessee Egyetem bölcsészhallgatójaként kezdte meg tanulmányait, majd 1953-ban jelentkezett az amerikai légierőbe, ahol négyéves szolgálatából kettőt Alaszkában rádiós műsorvezetőként töltött. 1957-ben két évre visszatért az egyetemre, s két elbeszéléssel mutatkozott be, mindkettőt díjjal jutalmazták. 1959-ben otthagyta az egyetemet, Chicagóban autószerelőként dolgozott és regényt írt. 1961-ben megnősült, fia született, és családjával Tennessee-ben telepedett le. Itt írta első regényét, a The Orchard Keeper-t, amelyet 1965-ben jelentetett meg a tekintélyes Random House kiadó a korábban William Faulkner műveit is lektoráló Albert Erskine szerkesztésében.

1965 nyarán McCarthy a Művészeti és Irodalmi Akadémia utazási ösztöndíjából hajóra szállt, hogy felkeresse ősei földjét. A hajón ismerte meg második feleségét, akivel 1966-ban kötött házasságot. A Rockefeller Alapítvány támogatásával utazgattak Európában, végül az ibizai művészkolónián telepedtek le. Itt fejezte be második regényét, az Outer Dark-ot, amelyet Tennessee-be való visszatérésük után, 1968-ban adtak ki. Egy újabb ösztöndíj segítségével Louisville közelében vettek egy pajtát, amelyet McCarthy a saját kezével épített át lakóházzá. 1973-ban megjelent a Child of God című regénye, majd megírta a PBS televízió által vetített The Gardener's Son szövegkönyvét. 1979-ben befejezte a kisebb-nagyobb megszakításokkal húsz éven át írt regényét, a Suttree-t, amelyet sokan ma is az egyik legjobb művének tartanak, közben a texasi El Pasóba költözött és elvált.

1985-ben adták ki a Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen című regényét, amely a kritikusok és az olvasók körében egyaránt nagy sikert aratott, s amely a szerzőt a világirodalom nagyjai közé emelte. (A könyvet a Time magazin az 1923 és 2005 között írt 100 legjobb angol nyelvű regény, a The New York Times pedig az 1980 és 2005 között írt öt legjobb amerikai regény közé sorolta.)

Albert Erskine nyugalomba vonulása után McCarthy könyvkiadót váltott, az Alfred A. Knopfhoz vitte át műveit. A kiadó gondozásában (Gary Fisketjon szerkesztésében) jelent meg 1992-ben Határ-trilógiájának első kötete, a Vad lovak, amely hosszú ideig szerepelt a bestseller-listákon, elnyerte a National Book Award-ot, valamint a National Book Critics Circle Award-ot. A könyvet 2000-ben Billy Bob Thornton filmre adaptálta. 1994-ben megjelent a sorozat második kötete, az Átkelés, majd 1998-ban a befejező rész, a Cities of the Plain. Közben színdarabot is írt The Stonemason címmel. A trilógia lezárásának időszakában az író magánélete új fejezethez ért: harmadszor is megházasodott, 66 évesen ismét apa lett, és családjával Tesque-ba, az új-mexikói Santa Fe közelébe költözött, ahol az interdiszciplináris tudományokkal foglalkozó Santa Fe Intézetben kapott állást. (A 2009-ben elárvereztetett 46 éves Olivetti írógépéért kapott 254 ezer dollárt az intézetnek adományozta.)

2005-ben jelent meg Nem vénnek való vidék című regénye, amelyből 2007-ben a Coen testvérek négy Oscar-díjat elnyert filmet készítettek. A 2006-ban írta The Sunset Limited című színművét a chicagói Steppenwolf színházban mutatták be, később az HBO csinált belőle sikeres adaptációt. Legutóbbi regényét, Az út című poszt-apokaliptikus drámát 2007-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták, és 2009-ben John Hillcoat vitte filmre. 2012-ben forgatókönyvet írt Ridley Scott The Counselor című thrilleréhez.

Az irodalmi Nobel-díj várományosaként emlegetett McCarthy műveit a déli gótikus, a western és a poszt-apokaliptikus irodalmi zsánerbe sorolják, írásaiban a három műfaj keveredése sem ritka. Regényei különböző korokban (múltban és jövőben is) játszódnak, a texasi-mexikói határvidéken, az Appalachia környékén vagy valahol az Egyesült Államokban. Hőseinek bűnnel, háborúval, kegyetlenséggel teli világban kell élniük, s túlélniük az emberi és természeti pusztítást. McCarthy tartalmilag megrázó prózája formailag sem szokványos, szereplőit keveset beszélteti, szereti az egyszerű mondatokat, minimalizálja az írásjeleket, és soha nem használ idézőjelet, mert szerinte kár lenne fura kis jelekkel pacát ejteni a lapon.

Zárkózott ember, ritkán nyilatkozik. 2007-ben az Oprah Winfrey-showban adta első tévéinterjúját, és a The New York Times-ban is megjelent vele egy beszélgetés. Bevallotta, hogy tudós emberek körében érzi magát a legjobban, pályatársai közül csak az élet és halál kérdéseivel foglalkozó írókat szereti, a többiek munkásságát nem érti, nem tartja irodalomnak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu