Philippa Gregory elfelejtett nőkről ír

A brit uralkodói dinasztiák legbelsőbb titkairól ír könyveket a történészként és íróként egyaránt ismert szerző, akinek művei hazánkban is népszerűek.
Philippa Gregory nevét a legtöbben akkor ismerték meg, amikor A másik Boleyn lány című filmet bemutatták a magyar mozikban. A film alapjául szolgáló könyv is Gregory munkája, akárcsak számos más olyan kötet, amelyben női szemszögből mutatja be a brit történelem egy-egy korszakát. Királynők, hercegnők és szeretők népesítik be Gregory köteteinek lapjait, olyannyira érdekesen, hogy A fehér királynő című regényéből tévésorozat is készült. Legfrissebb kötete A fehér hercegnő, amely magyarul egyelőre még nem kapható. Ennek a könyvnek kapcsán nyilatkozott arról, hogyan ír, és miért kedvelte meg ennyire ezeket a nőalakokat. 

Mi inspirálta A fehér hercegnő megírására?
– A kötet főszereplője York-i Erzsébet, akit eredetileg III. Richárd feleségéül szántak, de amikor Richárdot Tudor Henrik legyőzi, a lányt arra kényszerítik, hogy hozzá menjen feleségül. Akkor ismertem meg a sorsát, amikor fiáról, VIII. Henrikről írtam. Úgy éreztem, nagyon érdekes karakterre bukkantam a személyében, ugyanis azt rebesgették, hogy III. Richárd szeretője volt. Akkoriban ez valóban nagy botránynak számított, amit meg is próbáltak eltitkolni. 

Ez volt a legérdekesebb benne az ön számára?
– Olyan férfihoz kellett hozzámennie, akit nem szeret, aki a házának ellensége, és országának rosszakarója egyben. A története egy hatalmas változásé, amelyet a könyv olvasói is megélhetnek vele.  

A legtöbb kötetének története nőalakok körül forog. Miért?
– Életem nagy részét azzal töltöttem, hogy történelemmel és női sorsokkal foglalkoztam. Részben azért, mert engem is ez érdekel, részben pedig azért, mert egyes nők történeteit eddig még senki nem mesélte el. Ezeket a történeteket nagyon alaposan dokumentálták, azok a férfiak is tisztában voltak velük, akik akkoriban fontosnak számítottak, de a nők jelentősége idővel megfakult.

Milyen módszerrel ír?
– Mivel laptopon dolgozom, szó szerint akárhol tudok írni. Nem kell, hogy otthon legyek, utazás közben is tudok dolgozni. Amikor olyan témával foglalkozom, amelyben nagyon sok történelmi tény és valós karakter szerepel, jobban szeretem, ha ott vannak körülöttem azok a könyveim, amelyeket forrásként tudok használni munka közben. Sokkal egyszerűbb, hogy bármikor tudok ellenőrizni bennük bármit. Írok, ahol csak lehet, minden nap. 

Azt hogyan dönti el, mi legyen a témája?
– Amikor dokumentumköteteket írok, az tud a legjobban inspirálni, ha kutatás közben úgy találom, van egy olyan téma, amelyről eddig még semmilyen írás sem született. Ilyenkor, ha az olvasó elkezd érdeklődni egy résztéma iránt, szeretné tudni, hová tud fordulni, honnan tudhat meg még többet, én viszont nem tudok neki mit ajánlani. Ilyenkor szinte kötelességemnek érzem, hogy írjak egy könyvet nekik.

Névjegy – Philippa Gregory
1954-ben született brit szülőktől Kenyában.

Hazaköltözésük után Cardiffban újságírást tanult, mielőtt felvették volna a Sussex-i Egyetemre, ahol angolt, majd történelmet hallgatott.

A BBC-nél dolgozott, majd doktori címet szerzett a XVIII. századi angol történelem területén Edinburgh-ben.

Ekkor írta meg első könyvét is, melyet még 22 regény, novellák és gyermekkötetek is követtek.

• Háromszor ment férjhez, két gyermeke van.
 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu