Filmfesztivál az Isztriai-félsziget belsejében

Húsz film versenyez az Isztriai-félsziget belsejében levő Motovunban a szombattól július 31-ig tartó nemzetközi filmfesztiválon a Motovuni Propeller fődíjért.
A horvát Toscanának is nevezett vidék kisvárosának 1999-ben alapított filmes mustrájára "non-Hollywood" stílusú munkákkal lehetett jelentkezni. Az idén a hivatalos programban 20 játékfilmet vetítenek a világ minden tájáról. Valamennyi film tavaly vagy idén készült, horvát premierjük a seregszemlén lesz - olvasható a fesztivál honlapján.

Indiai, francia, angol, amerikai, lengyel, mexikói, német, horvát, görög, spanyol-katalán, orosz és szerb filmek, valamint a holland Alex van Warmerdam rendező Borgman című mozija verseng a Motovuni Propeller-díjért, az alkotásokat Jurica Pavicic filmkritikus válogatta. A holland alkotás az idei Palicsi Nemzetközi Film Fesztivál (Szerbia) nagydíjasa volt. Ulrich Seidl neves osztrák rendező - akinek filmjeit már többször vetítették Motovunban - szívesen bocsátotta a fesztivál rendelkezésére a Paradise című trilógiáját, amelyből a Hit paradicsoma című alkotás a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2012-ben a zsűri különdíját kapta meg. A trilógia másik két filmje, a Szerelmet a feketepiacról és a Remény című alkotás. Az utóbbi Arany Medve-jelölést kapott az idei Berlinalén.

A régió hét országából: Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Koszovóból, Macedóniából, Montenegróból, Szlovéniából és Szerbiából 12 film verseng a Bauer-díjért és a vele járó 5 ezer euróért.

A díj névadója a dubrovniki születésű Branko Bauer (1921-2002), a klasszikus elbeszélő film legfontosabb és legtermékenyebb horvát alkotója. A rendező a zágrábi Jadran filmvállalat munkatársaként dolgozott, 1953 és 1978 között voltak az aktív évei, híres filmje a Szemtől szembe című (1963), amelyet vetítettek a magyar mozik is.

A motovuni filmes seregszemle után a filmeket a zágrábi közönség is láthatja július 30. és augusztus 6. között. A fesztivál programja a www.motovunfilmfestival.com címen olvasható.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu