Értékes hegedűk tűntek el Olaszországból

Értékes hangszereket keres az olasz rendőrség, amelyek a szicíliai Palermo konzervatóriumából tűntek el még évekkel ezelőtt, a lopással az iskola néhány tanárát gyanúsítják.
A Vincenzo Belliniről elnevezett palermói konzervatórium igazgatója tavaly ősszel fordult a rendőrséghez az intézményből eltűnt hegedűk miatt. Így derült ki, hogy az utóbbi több mint tíz év alatt összesen huszonöt értékes darabot loptak el a konzervatórium 17-18. századi hangszergyűjteményéből. Többek között egy Nicola Amati készítette hegedű 1607-ből és egy 1659-es Jacobus Stainer-hegedű is eltűnt.

Eddig egy eltűnt hegedű sorsa ismert: még 2000-ben a Christie's aukciósház londoni árverésén vásárolta meg egy magángyűjtő 300 ezer euróért (csaknem 90 millió forintért) a hangszert.

A Corriere della Sera olasz napilap szerint a konzervatórium öt tanára gyanúsítható a lopással. A lap értesülései szerint a szicíliai konzervatórium jelenlegi és volt tanárai lakásán házkutatást tartottak, emellett a palermói rendőrség illegális műkereskedelemmel foglalkozó munkatársai több európai hangszerkereskedővel is felvették a kapcsolatot, hogy az eltűnt hangszerek nyomára bukkanjanak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu