20 ezer forintot költenek a fesztiválozók

A Sziget kezdete előtt annak jártunk utána, mennyit költünk a fesztiválokon.
A szallas.hu tavaly készített felmérést arról, mennyit szánunk fesztiválbelépőre: a megkérdezettek 55 százaléka mindössze 5 ezer, 25 százaléka pedig 10 ezer forintot szán fesztiváljegyre egy évben. Ebből az összegből már 2012-ben sem jött volna ki egy napijegy egyik zenei fesztiválra sem. A fesztiválköltéseket a Magyar Turizmus Zrt. is vizsgálta. Eszerint 2009-ben átlagosan 4800 forintot költött egy napon egy fesztiválozó. 

A statisztikák után jöjjön a realitás: két könnyűzenei fesztivál szervezőinél érdeklődtünk arról, náluk mennyit költenek a bulizók. 

A Hegyalja Fesztivál négy napja alatt az egy főre eső költés idén meghaladta a 20 ezer forintot, a fesztiválozók átlagosan napi 6 ezret áldoznak ételre, italra és a szolgáltatásokra. 

– Jellemző, hogy a napijeggyel érkezők napi átlagos költése ennél magasabb, míg aki bérlettel, négy napra érkezik, óvatosabban és tervezettebben költ. A fesztiválterületen az árak az elmúlt három évben nem emelkedtek, a belső költés nőtt, de a prémium szegmensek felől a középkategóriás termékek és márkák felé tolódott el – mondta Bukovinszky Béla főszervező.

A jövő héten kezdődő Sziget Fesztiválon külön kezelik a hazai és a külföldről érkező vendégek költéseit. Az átlagos fesztiválköltés hetijegyesek körében a teljes rendezvény alatt 21 900 forint volt tavaly, a jegyáron túl. Aki napijeggyel érkezik, napi átlagban többet szán bulizásra: 9800 forintot költ átlagosan. Más a helyzet a külföldiek körében: a jellemzően teljes hetet a fesztiválon töltők tavaly  átlagosan 74 071 forintot hagytak itt, ez a magyarok átlagos költésének több mint háromszorosa. 



A Szigeten árusítók álomvásárlója „a német férfi” lehet. A németek, illetve a férfiak heti átlagköltése is meghaladja ugyanis a 86 ezer forintot. A szomszédos országokból érkezők költése ennél jóval szerényebb, nem éri el az 50 ezer forintot. 
 

Összköltség

9800 forintot költ átlagosan, aki napijeggyel látogat ki a Sziget Fesztiválra.

A bérletárat és a további költségeket a 144 ezres nettó átlagbérhez viszonyítottuk

Sziget: bő 100 ezer forint, ami a nettó átlagbér bő kétharmada. A teljes árú bérlet 66 ezer, belső költés 22 ezer, ehhez jön az étkezések és az utazások ára.

Hegyalja: 50 ezer forint fölött költenek. 23 ezer a teljes árú bérlet, 20 ezer a belső költés, erre jön még utazási költség és a külső étkezések. Ez a nettó átlagbér bő harmada. 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu