Mindent tud a vámpírokról

Neil Jordan rendezte a Byzantiumot, amelynek Gemma Arterton és Saorsie Ronan a főszereplője – a film tegnap óta látható itthon.
Neil Jordannek egyszerű a válasza arra a kérdésre, hogy mennyi vér kell egy jó vámpíros filmhez. 

– Istenem, hát amennyi csak lehetséges! Mi egy vízesést festettünk vörösre – mondta. Az ír rendező nemcsak hasonlatot használt: a Byzantium egyik csúcspontja az a jelenet, amelyben egy idillikus ír sziget vízesésének színe vált pirosra, és nem számítógépes trükk révén. – Manapság mindenki hajlamos azt hinni, ha valami igazán látványossal szembesül egy filmben, hogy az számítógép generálta kép.

A valóságban létezik egy olyan növényi alapú festék, amelytől a víz vörös lesz. Volt néhány mászónk, akik felmentek a sziklák tetejére, és ott öntötték a festéket a vízbe. Csináltunk néhány próbát, walkie-talkie-k segítségével jeleztük nekik, hogy mikor engedjék a festéket a vízesésbe. Négy perccel később az egész víz vöröslött. Ez volt a leglátványosabb dolog, amit eddigi életemben láttam – mondja a rendező. 

Ahogyan azt már a vízesés esete is jelzi, valóban véres filmről van szó, de a két főszereplőnő még jobban megkavarja a történéseket. Bár egyikük sem mondja ki a v betűs szót, maga a rendező is elismeri, hogy egyszerűbb vámpírfilmként beszélni a Byzantiumról. Ennek a műfajnak szakértője is, hiszen ő rendezte az 1994-es Interjú a vámpírral című filmklasszikust. Azzal kapcsolatosan, amivé a műfaj vált, elég karakteres a véleménye.

– Az az igazság, hogy nagyon sok a vacak vámpíros film. Nehéz igazán ijesztővé tenni egy ilyen filmet. Amikor az Interjú a vámpírralt forgattam, a Warner állandóan azt hajtogatta, hogy a filmnek ijesztőnek kell lennie. David Geffen azt mondta, hogy ezt a történetet azoknak az embereknek a szemszögéből kell elmesélnem, akik már nem élnek. Nekik már senki sem árthat. Ettől lesz igazán ijesztő a film – mondta. Amikor arról kérdezzük, a modern vámpírfilmek közül melyeket értékeli nagyra, Jordan meglepetésre a Buffy, a vámpírok rémét és az Alkonyat-sorozatot említi.

– Tudom, hogy az Alkonyat-sorozat egészen furcsa, és hogy az emberek azt mondják, barátságos vámpírok szerepelnek benne. Én csak az első filmet láttam, én nem tartottam rossznak. Érdekes, hogy a tinédzserkori szexualitással hozták össze a vámpírságot. Ez az érdekes a vámpírfilmekben: nagyon sokféle irányba indulhat el velük az ember. Anne Rice annyi különböző dolog jelképévé tette a vámpírokat: tiltott szexualitás, melegikonográfia és ilyesmik. A vámpírfilmek hatalmas metaforákká váltak. Ha az író és a rendező elég bátor, jó lehet a végeredmény – de ha lusta, akkor borzasztó.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu