Erotikus slamtől a lecsókóstolóig

Délutántól hajnalig zajlanak majd a könyves programok szeptember 13-án, az Olvasás éjszakáján.
Először szerveznek olvasásfesztivált hazánkban szep-tember 13-a éjszakájára. Az országos rendezvény három fő budapesti helyszíne mellett tizenkét fővárosi és vidéki könyvesbolt csatlakozott a Supka Géza Alapítvány olvasásnépszerűsítő kezdeményezéséhez.  Az Olvasás éjszakáján ingyenes a programokon való részvétel, a kínálat pedig kifejezetten színes, a felolvasások és az író-olvasó találkozók világán jóval túlmutat.

A három súlyponti helyszín a Károly körúti Alexandra Könyvesház, a Rákóczi úti Libri Palota, valamint a Líra Dohány utcai Fókusz Könyváruház. A pódiumprogramok mellett mindhárom helyszínen alternatív programok is várja az érdeklődőket, így lesz például gasztrokulturális lecsóparti irodalmár séfekkel, beszélgetés Timur Vermessel a média manipulatív hatalmáról, könyvkötészet kezdőknek, de ki lehet majd hívni Varró Danit is egy pókerpartira, a slam poetry legújabb generációjának képviselői pedig erotikus szövegekkel szórakoztatják hallgatóságukat. A könyvnyomtatás módszerei iránt érdeklődők Budapesten és vidéken részt vehetnek nyomdalátogatáson is. Az olvasni szeretők mellett a szakmai közönség érdeklődésére is számot tarthat az Olvasás éjszakája: nekik könyvszakmai kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek. 

A rendezvényt az a Supka Géza Alapítvány szervezi, amely korábban a Te is olvasol, ugye? című olvasásnépszerűsítő kampányával hárommillió embert ért el. Egy Grecsó Krisztián-novella elemzésére hívták fel akkor a középiskolásokat, és most is céljuk a fiatal korosztály megszólítása. 

Lafferton Kálmán, az alapítvány elnöke szerint, amikor napi 4-5 óra tévézés mellett csak 10-15 percet fordít egy magyar átlagosan olvasásra, nagyon fontos az irodalom és a könyves kultúra értékeit fókuszba állítani. Lafferton a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyarok kevesebb mint fele olvas, de Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint a tankönyvektől eltekintve csak 300–500 ezer ember olvas rendszeresen hazánkban. Kocsis kiemelte: a rendezvénynek nagyon fontos eleme az összefogás, hiszen a legnagyobb könyvterjesztők mindegyike az Olvasás éjszakája mellé állt.

Részletes program: azolvasasejszakaja.hu

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu