Editors: A változás természetes

A brit alterrock-banda a Szigeten lépett fel, nem sokkal negyedik albuma megjelenése után. A lemez készítése előtt tagcserén áteső együttest természetesen az átalakulásról is faggattuk. Edward Lay az alapítók képviseletében, míg Elliott Williams a két új tag egyikeként válaszolt kérdéseinkre.
Hogy működik az új felállás, milyen ebben az új Editorsban zenélni?
Edward: – Nagyon jó, az elmúlt négy-öt évet figyelembe véve szerintem most a legjobb az Editors tagjának lenni. Az, hogy két új ember is ott áll velünk a színpadon, óriási lökést adott az együttesnek. Az élő fellépéseknek kifejezetten érdekes színfoltját jelentik az új tagok, bár élőben már korábban is elég jók voltunk. Ettől viszont még jobbak lettünk. Az új album néhány dalán még kell egy kicsit dolgoznunk, hogy élőben is ideálisan hangozzanak. Egyelőre nem tudtuk teljességében megmutatni mindazt a lehetőséget, ami ebben az új felállásban rejtőzik.

Hogyan találták meg az új tagokat?
Edward: – Egy kis szerencsével és valamennyi előzetes ismerettel. Elliottot már ismertük, hasonlóképpen gondolkodunk, vele az első pillanattól kezdve egyértelműen működött a dolog. Justinnal egyikünk sem találkozott még korábban, viszont kifejezetten az a karakter, akire szükségünk volt. Talán csak arra van szüksége, hogy kiválassza azt az irányt, amelyre koncentrálni akar. Most nagyon sok mindent csinál, a zene mellett rendez is. Talán ki kellene választania egy területet, amely igazán fontos neki. Viszont már az első napon, amikor a próbateremben ott volt velünk, gördülékenyen zajlott vele is a közös munka. Nagyon jó, egészen más, mint bárki az együttesben.

És ön, Elliott, hogy érzi magát? Lelkes, mert valami újba kezdhetett, vagy inkább nyomást érez magán attól, hogy egy működő együttesbe belépve elvárásoknak kell megfelelnie?
Elliott: – Tagadhatatlanul elég nagy nyomás van rajtunk, ugyanakkor minden nagyon természetesen zajlik, a fiúk sokat segítenek nekünk, jó velük dolgozni.

A rajongók hogyan reagáltak a változásra?
Edward: – Természetes, hogy az ember a YouTube-on mindig fog olyan kommenteket találni, amelyek Christ (Chris Urbanowicz tavaly tavasszal lépett ki az Editorsból – a szerk.) hiányolják, és vissza akarják kapni. De minden együttes folyamatosan változik, lemezről lemezre. Ha az emberek azt várják el tőlünk, hogy bármelyik korábbi albumunk második részét készítsük el, mindenképp nagyot fognak csalódni. A rajongók többsége elfogadta a döntésünket, és amikor egy-egy fellépésünkre eljönnek, ott hallják tőlünk a régi dalainkat is. Reméltem, hogy elfogadnak bennünket ebben az új felállásban, és ez is történt.

A Weight of your Love címet viselő albumuk június végén jelent meg, elég friss. Új zenei irányt tűztek ki ezzel a lemezzel maguk elé az új felállásban, vagy nem ilyen éles a Chrisszel és a nélküle készített dalok közti választóvonal?
Edward: – Jó pár dalon dolgoztunk már egy ideje, még akkor kezdtünk el foglalkozni velük, amikor Chris is az együttes tagja volt. Ez nagyon fontos lemez számunkra, nem vagyok meggyőződve arról, hogy még készítünk majd ehhez hasonlót. Most azt tartottuk fontosnak, hogy visszatérjünk a gyökereinkhez, és nagyon élvezzük ezeket a dalokat játszani.

Unják már, hogy az újságírók hozzám hasonlóan mostanában szinte csak az Urbanowicz távozása okozta változásokról faggatják önöket?
Edward: – Természetesen ez érdekli most az embereket, ezért is készítettünk az új lemez mellé egy kis dokumentumfilmet az együttesről. A film arról szól, amin az utóbbi években átmentünk.

A Sziget Fesztivál ideje alatt jelent meg az új lemez Formaldehyde című dalához készített klipjük, melyet  Ben Wheatley filmrendező készített. Hogy jött létre ez az együttműködés?
Edward: – A dal nagyon popos hangzású, viszont a lemez talán legsötétebb mondanivalójú dalszövegét kapta. Úgy voltunk vele, fantasztikus lenne, ha Ben a rendelkezésünkre álló büdzsével és meglehetősen kevés idő alatt tudna vele valamit kezdeni.

Elliott: – Jelenleg ő az egyik legjobb független rendező, nagyon örültünk a vele való együttműködés lehetőségének. Nem tudtuk, mit akar majd csinálni.

Edward: – A klip rendezőjét hagyni kell szabadon bánni a dallal.
 

Névjegy - Editors

Az együttes jelenlegi tagjai közt Tom Smitht, Russell Leetchet, Edward Layt, Justin Lockey-t és Elliott Williamset találjuk. Chris Urbanowicz tavaly tavasszal lépett ki az együttesből, Justin és Elliott ekkor csatlakoztak.

2002-ben Pilot néven alakult meg a banda, majd Who’s The Pilot, Pride és Snowfield néven is működtek, kiadójuk 2004-ben javasolta az Editors név felvételét.

Négy lemezük jelent meg eddig, a legfrissebb a Weight of your Love címet viseli.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu