10 éve halt meg Charles Bronson

Tíz éve, 2003. augusztus 30-án halt meg Charles Bronson, az amerikai filmek viharvert kemény fiúja, akiről egy kritikusa találóan azt írta: "Bronson olyan, mint Clark Gable, csak túl hosszú ideig hagyták kint a napon".
Charles Buchinsky néven látta meg a napvilágot 1921. november 3-án a pennsylvaniai Ehrenfeldben, egy tizennégy gyermekes litván bevándorló bányászcsalád tizenegyedik gyermekeként.

Gyermekkora iszonyatos szegénységben telt, a bevándorlók lakta városkában angolul csak tízévesen tanult meg. A középiskola után ő is a bányában kezdett dolgozni, ahol egyszer a föld alatt rekedt, s bár kimentették, élete végéig rettegett a zárt terektől. A bányász életformától menekülve a második világháború kitörése után belépett a légierőhöz, a háborút csendes-óceáni hadszíntéren szolgálta végig.

Leszerelése után, kihasználva a háborús veteránok visszailleszkedését segítő törvény adta lehetőségeket, művészeti tanulmányokba kezdett. A kaliforniai Pasadena színi iskolájában figyelt fel rá egy rendező, így kapott meg 1951-ben egy nyúlfarknyi szerepet egy Gary Cooper-vígjátékban. A következő két évben több mint tíz filmben szerepelt, de nevét soha nem tüntették fel a szereplők listáján.

A közönség figyelmét mégis megragadta inas és izmos alakja a Panoptikum - A viaszbabák háza című horrorfilmben, ezért előrébb léphetett és akcióhős szerepeket kapott, ezekben főleg ing nélkül szerepelt, hogy alakját még jobban kiemeljék. 1954-ben beidézték az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság elé, oroszos hangzású nevét ekkor változtatta Bronsonra. Egyre több szerepet kapott, s az ötvenes évek végére megszületett az az imázs, amely egész karrierjét meghatározta: a kevés beszédű, de rettenthetetlen és legyőzhetetlen férfihős.

Az igazi áttörést 1960-ban A hét mesterlövész főszerepe jelentette, három év múlva következett a második világháborús, fogolytáborban játszódó A nagy szökés, amelyben Steve McQueen és Richard Attenborough partnere volt, 1967-ben A piszkos tizenkettő című háborús akciófilmben volt az öngyilkos küldetésre elítélt bűnözőkből toborzott kommandó tagja. Bronson az európai közönség körében is igen kedvelt lett, így kapta meg 1968-ban Sergio Leone immár klasszikus westernfilmje, a Volt egyszer egy Vadnyugat egyik főszerepét, a rejtélyes lövész Harmonikát.

Bronson ezután dúskált a szerepajánlatokban, akciófilmekben és westernekben játszotta a kíméletlen igazságosztót, ilyen volt a Chato földje 1972-ben, ugyanebben az évben a Mestergyilkos. Pályafutásának újabb meghatározó filmje az 1974-es Bosszúvágy lett: a producerek először Henry Fondát keresték meg, de ő visszautasította a lehetőséget. Helyére Bronson lépett, s az Egyesült Államokon végigsöprő utcai erőszakhullám nyomán a nézők özönlöttek a mozikba, hogy láthassák, amint egy higgadt természetű építészként felesége meggyilkolásáért áll bosszút erőszaktevőkön, gyilkosokon New York utcáin. A filmnek a következő két évtizedben még négy folytatása született, a legutolsó 1994-ben került a mozikba.

Bronson sokak szerint élete legnagyobb alakítását a nagy gazdasági válság idején játszódó A nagy bunyós című filmben, utcai ökölharcosként nyújtotta. A közönség meglepetésére 1976-ban piti bankrablóként megmutatta komikus tehetségét is a Déltől háromig című romantikus vígjátékban. Az 1980-as években főként J. Lee Thompson rendezővel dolgozott együtt, összesen kilenc közös filmjük született.

Karakterei még erőszakosabb, sötétebb árnyalatot kaptak, filmjeiben szinte bosszúálló angyalként törölte le egymás után a vászonról a gonosztevőket, ebbe a sorba illeszkedett 1983-ban az Éjféli leszámolás zsarufigurája, egy évvel később Az erőszak poklának bérgyilkosa, 1987-ben az Orvgyilkosság testőre, majd 1989-ben a Tiltott dolog: Kinjite nyomozója. Utolsó munkáinak egyike 1991-ben az Indián vér volt Sean Penn rendezésében, majd A zsaru családja című tévésorozat következett. A filmezéssel 1988-ban kényszerült felhagyni, amikor csípőprotézis-műtéten esett át, utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett.

Charles Bronson 81 évesen, 2003. augusztus 30-án halt meg Los Angelesben.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu