Geezer Butler: vissza az alapokhoz

Bár Ozzy Osbourne énekli a Black Sabbath dalait, mindig is a basszusgitáros Geezer Butler írta őket. Az újra aktív együttes júniusban adta ki 13 című lemezét, amely, legnagyobb meglepetésükre, a slágerlisták első helyére is felkerült. Az együttes hamarosan európai turnéra indul.  
Milyen érzés régi klasszikus dalaikat az új számok mellett játszani?
– Jó, mivel hasonló szellemben írtuk ezeket az új számokat is, így elég jól tudjuk őket keverni. 

A turnéjukat promotáló legtöbb anyagon az 1978-as Never Say Die lemez maszkos borítóképét látom. Mi az ok?
– Azt hiszem, a Bosszúállók tehet róla. Robert Downey Jr. viselt ilyen pólót, amely Angliában hatalmas siker lett, mi meg azt gondoltuk, miért ne legyen belőle nekünk is anyagi hasznunk?

Ez volt az utolsó olyan lemezük, amelynek minden dalában Ozzy Osbourne énekelt. Milyen volt akkoriban stúdiózni?
– Nem volt túl jó, ezért is játsszuk olyan ritkán annak a lemeznek a dalait. Nincsenek szép emlékeink erről az időszakról. Nem volt semmi pénzünk, két vagy három éven át folyamatosan jogi csatározásokat folytattunk, megpróbáltunk megszabadulni a menedzsmentünktől, és ez elvitte minden pénzünket. Az együttesnek nem ezek voltak a legszebb napjai. 

Nyilván drog is volt a dologban…
– Akkoriban nem. Az első három album idején nem fogyasztottunk tudatmódosító szereket, mert nem is lett volna rá pénzünk. A másodiknál időnk sem lett volna erre. A harmadiknál azért már előfordulhatott valamennyi időnként. A drog a negyedik lemeznél lett igazán tényező. De most csak arra gondoltunk, hogy vissza kell térnünk ahhoz, amiben igazán jók vagyunk. Úgy fogtuk fel az egészet, mintha élő fellépésünk lenne a stúdióban. 

Ami működött is, hiszen listavezető lemezt raktak össze, negyven év után.
– Ez teljesen meglepett bennünket. Gondoltuk, hogy jól teljesíthet a lemez, de ha egy héttel korábban valaki azt kérdezte volna, hogy ezt elképzelhetőnek tartjuk-e, azt mondtam volna, hogy teljesen kizárt. 

A Black Sabbath dalszövegei mindig is sötét hangulatúak voltak, de az új lemez esetében nem az okkultizmus, hanem a halandóság miatt.
– Igen, azt hiszem, ebben nagy szerepe volt annak, hogy Ronnie meghalt (Ronnie James Dio, az együttesben Ozzyt követő énekes – a szerk.). Amikor ő gyomorrákja miatt távozott, a halandóság komoly témává vált köztünk. Arra felkészül az ember, hogy a szülei meghalhatnak, de amikor ilyesmi történik, az egészen más érzés. Amikor pedig Tonynál (Iommi, a banda gitárosa – a szerk.) is rákot diagnosztizáltak, azt gondoltam, mi történhet még velünk? Erre reflektál a lemez is. 

Hogyan születnek a dalok?
– Ozzy kitalálja a dallamot, aztán általában Bill Ward egy címet ad ehhez, én pedig kitöltöm a maradék helyet dalszöveggel.

Igaz, hogy a Paranoid című dalról Ozzy megkérdezte, hogy mit jelent a címe?
– Igen.

Most is történt ilyesmi?
– Igen, nem tudja kiejteni a Zeitgeist szót. Képtelen megjegyezni ezt a dalcímet. 

Ha nem is ő írja a dalokat, nagyon szuggesztíven adja elő őket.
– A melódia a legnehezebb rész az egészben. 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu