Politikai ügy lett Izraelben egy rockénekes koncertje

Bár továbbra sem ért egyet az izraeli telepesekkel és elutasítja az országában tapasztalható "társadalmi igazságtalanságokat" Ehud Banáj, Izrael egyik legnépszerűbb rock énekese, mégis megtartja koncertjét a ciszjordániai telepeseknek - vált ismertté pénteken a művész Facebook-oldalán, s így politikai ügy lett Izraelben egy rockkoncert.
Ehud Banáj többször is meggondolta magát: néhány nappal ezelőtt politikai okokból lemondta, majd úgy döntött, hogy mégis megtartja koncertjét a ciszjordániai telepeseknek. Az ügy előzménye, hogy különböző izraeli baloldali szervezetek a kormány telepespolitikájával szembeni tiltakozásul "kulturális bojkottra", az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában a telepeseknek szánt kulturális rendezvényektől való távol maradásra próbálják rábírni a művészeket.

Felszólították a népszerű izraeli énekest is, hogy mondja le a sátoros ünnepekre a Szuszija nevű faluba meghirdetett fellépését.

A baloldal ugyanis rossz szemmel nézte, hogy a művész fellépést vállalt egy ciszjordániai telepesfaluban, a jobboldaliakat haragját viszont azzal vívta ki, hogy közzétette, nem ért egyet a megszállással, Izrael ciszjordániai telepeseivel.

A jobboldali támadások, a bal- és jobboldali nyomás hatására, az ellenséges közönséggel való kínos találkozás elkerülése érdekében a két tűz közé került zenész a szervezőkkel közösen hétfőn még a koncert lemondását jelentette be. A rendezők meghívtak helyette egy másik előadót, és bejelentették az izraeli médiában, hogy "a nyugalom helyreállítása érdekében a koncert elmarad". Banáj ezek után váratlanul mégis a bojkott ellen és a fellépés mellett döntött, és a jövő hétfőn megtartja a koncertet, mégpedig közösen az újonnan felkért zenésztársával.

Hivatalos Facebook-oldalán bejelentette: bár jól ismert a véleménye „a megszállással és az izraeli társadalom igazságtalanságaival" kapcsolatban, a telepesekkel való véleménykülönbsége ellenére megtartja az előadást, mert szerinte a baloldali bojkott nem célravezető. Mint írta, célja az árkok betemetése "a sátoros ünnepek szellemében”. Csaknem négyezer izraeli tetszését váltotta ki ez az üzenete.

A jobboldali telepesek azonban zokon vették a művésznek a megszállást és a telepespolitikát elítélő szavait, ezért gyalázkodó megjegyzésekkel írták tele Banáj internetes oldalát, jelezve, hogy nem látják szívesen őt, ne tartsa meg a koncertet. Azzal vádolták az énekest, hogy a palesztin "terroristákat szereti", azt javasolták neki, hogy "költözzön Gázába, és segítse a Tel-Aviv elleni rakéták célba juttatását". A telepesekből álló közönség soraiból tömegesen kérték vissza a már megvásárolt jegyek árát.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu