Aj Vej-vej tagja lesz a stockholmi filmfesztivál zsűrijének

A stockholmi filmfesztivál tagja lesz Aj Vej-vej kínai ellenzéki művész, de kevéssé valószínű, hogy személyesen vesz részt a seregszemlén - közölték hétfőn a szervezők.
Aj Vej-vejre, akinek az utazásait a kínai hatóságok korlátozták, "a művészek és az újságírók elnyomásának jelképeként" esett a választás - magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Git Scheynius, az idei fesztivál igazgatója.

"Ma ő a világ egyik legérdekesebb művésze. Nem szólalhat meg, és a rendszer bírálata miatt többször volt börtönben" - mondta az igazgató, aki szerint kevés esély van arra, hogy Aj Vej-vej személyesen jelen lehessen a fesztiválon.
"Nagyon örült a hírnek, azt mondta, hogy imádja a filmeket, és minden igyekezetével azon lesz, hogy részt vehessen a fesztiválon" - tette hozzá az igazgatónő.

Az idei fesztivál témája a szabadság. Git Scheynius reményét fejezte ki, hogy ezzel sikerül rámutatni számos újságíró és művész nehéz helyzetére, akik a cenzúra közepette nem gyakorolhatják a hivatásukat.

"Ezzel nyomást kívánunk gyakorolni a kínai hatóságokra" - mondta.
Egyelőre nem tudni, Aj Vej-vej miként vesz majd részt a zsűri munkájában. A szervezők szerint nincs internethozzáférése, és nagyon nehéz őt elérni. Scheynius asszony mindazonáltal derűlátó.

Az 56 éves művészt 2011 tavaszán 81 napig börtönben tartották hivatalosan adócsalás vádjával.

A stockholmi fesztivált november 6. és 17. között tartják: ötven ország több mint 180 filmjét vetítik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu