Szól a Swing a Balatonon

A zenés komédiát 40 napon át forgatták, Ónodi Eszterrel, Csákányi Eszterrel, Törőcsik Marival és Törőcsik Franciskával a főszerepekben.
A balatonfüredi Anna Grand Hotel bálterméről elsőre valószínűleg mindenkinek az Anna-bálok jutnak az eszébe. Ez alkalommal viszont a bálozó lányok felvonulása helyett egész más kép fogadja a látogatót: egy éneklő Csákányi Eszter, amint lerántja az asztal terítőjét, és rádobja a megszeppenten pislogó Csuja Imrére.

Fazekas Csaba forgatja éppen második nagyjátékfilmjét, a Swing című zenés komédiát, amelyben három nehéz helyzetben lévő nő egy szerencsés véletlen során összetalálkozik, majd miután egy dizőz felkarolja őket, létrehoznak egy haknizenekart, és körbeturnézzák a Balatont.

A három főhősnőt Csákányi Eszter, Ónodi Eszter és Törőcsik Franciska alakítja. Ónodi Eszter már a rendező előző filmjében is játszott, és mivel jól tudtak együtt dolgozni, egyértelmű választás volt a szerepre. Csákányi Eszter karaktere egy jómódú budai nő figurája, Fazekas Csaba pedig úgy érezte, a színésznő nagyszerű lenne ebben a szerepben, mert megvan benne a komikum és a dráma tökéletes keveréke. A trió legifjabb tagjára, Törőcsik Franciskára egy vizsgafilmben figyelt fel, és megtetszett neki a frissen végzett, tehetséges színésznő játéka.
 
 
Csuja Imre Csákányi Eszter férjét alakítja, aki 32 év házasság után lép félre, ám lebukik. A színészt leginkább a szituációk és a karakterek őszintesége fogta meg a történetben, de azt is elárulta, hogy az egyik jelenetben még görkorcsolyáznia is kellett. Bár az általunk megtekintett forgatási napon nem dolgozott, de tíz napig a stábbal forgatott Törőcsik Mari is, aki egy öregedő dívát játszik. – Nagyszerű volt vele dolgozni – meséli Fazekas Csaba. – Féltem tőle, vajon milyen fizikai állapotban lesz, de amikor kamera elé kerül, és elhangzik a „tessék”, akkor teljesen megváltozik,  azonnal teszi a dolgát. A külsőségeket illetően végül megegyeztünk, és belement, hogy legyen parókája meg műszempillája.

A történet szerint egy jogászbál kap helyet a hotel báltermében. 80 statiszta ül elegáns ruhákban, az asztalokon gyönyörűen megkomponált hidegtálak és borospoharak állnak. Az utóbbiakat a kellékesek folyamatosan újratöltik – szőlő- és ribizlilével.
 

Csákányi Eszter nagyjelenetét a terítővel és Csuja Imrével jó párszor megismétlik. A dal, amelyet énekel („Egy jó nő”) valószínűleg még napok múlva sem megy ki a statiszták és a stábtagok fejéből. Közben Törőcsik Franciska is megérkezik, aki addig a tihanyi kompon forgatott. A hideg és az eső ellenére élvezte, hogy csak az övék volt a komp, és arról mesél, hogy mennyire szomorú, amiért másnap befejeződik a forgatás.

Ónodi Eszter is visszatér a pihenője után, hogy a sminkesek kezelésbe vegyék. A középpontban még mindig Csákányi Eszter áll, akinek a karaktere annyira nem viseli jól, hogy férjét fiatalabb szeretőjével látja, hogy kiugrik a hotel ablakán.
A történet három főhősnője a zenekarnak köszönhetően új lehetőséget kap az élettől a továbblépésre. A kérdés az, hogyan élnek vele. A nézők erre 2014 tavaszán kapnak választ a mozikban.

495 millió forint a készülő film költségvetése, ebből 325 milliót adott a Nemzeti Filmalap, további 170 milliót a koprodukciós partnerek, az Unio Film, a TV2 és a Sparks állták.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu