Búcsú a Vidám Parktól

Október elsején végleg bezár a budapesti Vidám Park.
Október elsején végleg bezár a budapesti Vidám Park. A városligeti intézmény az elmúlt években jelentős veszteséggel üzemelt, 2008 óta rohamosan csökkent a látogatók száma. A Fővárosi Önkormányzat ezért tavaly novemberben a bezárás mellett döntött, a park területét a szomszédos Fővárosi Állat és Növénykert kapja meg. Bár ebben az évben évtizedek óta nem látott sorok voltak hétvégente a pénztáraknál, ez már nem mentette meg a legendás intézményt.

A városligeti intézmény az elmúlt években jelentős veszteséggel üzemelt, 2008 óta rohamosan csökkent a látogatók száma. A Fővárosi Önkormányzat ezért tavaly novemberben a bezárás mellett döntött, a park területét a szomszédos Fővárosi Állat- és Növénykert kapja meg. Bár ebben az évben évtizedek óta nem látott sorok voltak hétvégente a pénztáraknál, ez már nem mentette meg a legendás intézményt. Az utolsó szezon utolsó napjaiban búcsúztatjuk a Vidám Parkot.

A hullámvasút, a mesecsónak, a barlangvasút, a dodzsem tetőszerkezete, illetve az egykori vurstli céllövöldéje műemléki védettséget élvez, ezek biztosan itt maradnak. Ezek mellett az állatkert vezetése már korábban jelezte, hogy több, szelídebb játékot megtart a következő években.
 

Vidám Parki Éjszaka szombaton 

A Vidám Park szeptember 30-án, hétfőn lesz nyitva utoljára. Addig normál nyitva tartás szerint, 10 és 20 óra között üzemel a hétvégén, hétfőn pedig 11 és 19 óra között. Emellett szombaton még utoljára megszervezik a Vidám Parki Éjszakák programot is, amikor a park egészen éjjel fél kettőig lesz nyitva.

Fotó: Fortepan

A TÖRTÉNETE

A Vidámpark végleges formáját 1953-ra nyerte el, az egykori Vurstli és Angol park területét összevonták és a moszkvai Gorkij Park mintájára lekerítették. 1956-ban már 65 szórakoztató berendezés üzemelt, a ‚60-as években megjelentek az automata játékok is. Egy 1967-es felmérés szerint 100 millió forintot kellett volna fordítani az elavult játékok felújítására, cseréjére. A parkot ekkor önállósították, vagyis ettől kezdve a bevételeiből kellett eltartania magát. 1984-re befejezték a modernizációt, az új játékokkal a park még mindig igen népszerű volt. 1994-ben a Vidám Park részvénytársasággá alakult.

A JÁTÉKOK

A hullámvasút, a mesecsónak, a barlangvasút, a dodzsem tetőszerkezete, illetve az egykori vurstli céllövöldéje műemléki védettséget élvez, ezek biztosan itt maradnak. Ezek mellett az állatkert vezetése már korábban jelezte, hogy több, szelídebb játékot megtart a következő években. A többi berendezést pedig egyben értékesítené a fővárosi önkormányzat, az első, nyáron kiírt pályázatra azonban nem volt jelentkező. A második körben 75 millió forintért értékesítették a Vidámpark mutatványos berendezéseit. Csak a műemléki védettséget élvező játékok maradnak a területen

A LÁTOGATÓK

1956-ban több mint két millió ember váltott belépőt a Vidámparkba, a hetvenes években pedig már a három milliót is megközelítette az éves látogatószám. Az elmúlt húsz évben viszont évről-évre csökkent a park népszerűsége,a rendszerváltás óta 75 százalékkal esett a forgalom. 2009 után a látogatók száma már csak 250 és 300 ezer között mozgott. Bár az idei adatokat még nem összesítették, az biztos, hogy a bezárás hírére az elmúlt évek vendégszámait jelentősen meghaladta a forgalom.

TERVEK A JÖVŐRE

A közgyűlés döntésének értelmében a park 6,5 hektáros területét a régóta helyhiánnyal küszködő Fővárosi Állat és Növénykert kapja meg. A terveik szerint a következő években két fő látványosságot alakítanának ki: a Magyar Meseparkot díszkerttel, játszóterekkel és játszóházakkal, illetve a Pannon Ősvilágot egy fedett, nagy belmagasságú szubtrópusi csarnokkal, vízi szafarival, kalandpályával, játékokkal és a vele összekötött Pannon-tenger Akváriummal, valamint a hozzájuk csatlakozó mintegy másfél hektárnyi külső állatkifutókkal. Az átmeneti időszakban, vélhetően már 2014-től, az állatsimogatót, gyerek-állatkertet, illetve a honfoglalók állatait bemutató kifutókat alakítanak ki.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu