Ben Affleck: az izgalmat keresi

A kétszeres Oscar-győztes forgatókönyvíró-rendező akkor vállal csak színészi szerepet egy filmben, ha megéri – így volt ez a magyar mozikban tegnap óta látható Vakszerencse esetében is.
Egykori pókerjátékosként Ivan Block ideális szerep volt az ön számára. A játék vonzotta?
– Segített, hogy értem a póker világát, úgy éreztem, ennek köszönhetően egy nüansznyival közelebb tudok kerülni a szerephez. Pókereztem az interneten, ez tény, és azért hagytam abba, mert majdnem tönkrementem belé. Úgy éreztem, megmutathatnánk ezt a világot a közönségnek egy olyan szemszögből, amit még nem ismernek. Számomra ez volt a legfontosabb: én azokra a filmekre szeretek beülni a moziba, melyek olyan szemszögből mutatnak be egy világot, amely számomra egyébként elérhetetlen lenne, legyen szó Középföldéről vagy egy olyan bostoni bárról, ahova nem lenne bátorságom belépni.

Sok saját tapasztalatot vitt a filmbe?
– Igen, de a két író, Brian Koppelman és David Levine is nagyon értik a póker világát. Sokat játszanak, érzik a dolog matematikáját. Amit magammal hoztam, az az ismeret olyan érdekes emberekről, akikkel a póker révén találkoztam. Annyira érdekesek voltak, hogy én is gondolkodtam azon néhány éve, hogy írok egy forgatókönyvet, méghozzá Vakszerencse címmel. Amit végül megcsináltunk, azt a Tőzsdecápákhoz tudom hasonlítani, bár a saját alakításom és Michael Douglasé közt nem vonnék párhuzamot, az övé világklasszis színészi játék volt.

Pedig Ivan Block Gordon Gekko mai változata…
– Nyitottan közelítettem meg a figuráját. Érdekelt, hogyan tudnak idősebb férfiak úgy elszédíteni fiatalabbakat, hogy teljesen belevessék magukat az online játék világába.

Szakértőnek tekintené magát ebben a világban?
– Ezt nem állítanám – van némi tapasztalatom abból az időből, amikor az internetes póker kezdődött, ezért nem kellett külön kutatásokat végeznem. Sokat játszottam, és rájöttem, hogy iszonyú könnyű csalni. Szemtanúja voltam annak, hogy oldalakat zártak be csalás vádjával – rájöttem, hogy ez a környezet tökéletesen alkalmas arra, hogy kihasználjon embereket. Ezért fejeztem be az online játékot, és senkinek sem ajánlanám, mivel sokféle módja van annak, hogy ebben a környezetben ne tisztességes módon kezeljenek valakit. De értem a netes póker ritmusát és kultúráját: segít meglátni azt, hogy ki gyengébb nálunk. Ez nem szép, de ez a játék lényege.

Pókerezik még?
– Nem igazán. Otthon, Los Angelesben kéthetente játszom színészekkel, kis tétekben, vagy jótékonysági eseményeken.

Érdekes, hogy sikeres rendezőként még vállal színészi szerepet is. Milyen elv szerint dönt arról, hogy melyik szerepet fogadja el?
– Amit érdekesnek tartok, amit meg akarok csinálni, azt vállalom. Persze késztetés van bennem arra is, hogy időnként csináljak valami mást is, mint a rendezés. Jó olyan filmben részt venni, ami nem a díjözönre hajt, vagy nagyon komolyan veszi magát. Ez egy szórakoztató film, élveztem a forgatást,
és ezért vállaltam.

Sosem kísértette meg az, hogy beleszóljon a rendező dolgába?
– Nem, sőt, ismerem azt a helyzetet, amikor rendezőként rá akarok venni egy színészt valamire, de ő mást akar – a frusztráció ismerős. Ha elfogadom a munkát, azzal alárendelem magam
a rendező akaratának.

Justin Timberlake karakterének ön mintegy a mentora. Forgatna máskor is vele?
– Igen, sőt, épp arról beszélgettem David Fincherrel, aki már rendezte őt, hogy mennyire jó színész. Mindenképp szeretnék vele dolgozni.

Névjegy

Ben Affleck

• Teljes neve Benjamin Geza Affleck, 1972-ben született Berkeley-ben.
• Felesége Jennifer Garner színésznő, három gyerekük van.
• A Good Will Hunting forgatókönyvét barátjával, Matt Damonnal közösen írta, ez hozta meg neki az áttörést.
• Színészként kezdte karrierjét, olyan filmekben szerepelt, mint a Pearl Harbor, a Hollywoodland, A dolgok állása.
• Három filmet rendezett: a Hideg nyomont, a Tolvajok városát és Az Argo-akciót is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu