Hírességek is ünnepelték a leszokó dohányosokat

A sztár-DJ Bob Sinclar és a Grand Slam-győztes teniszező, Viktorija Azarenka vezetésével hírességek fogtak össze az Európai Bizottsággal, hogy megünnepeljék „a volt dohányosok napját”.
Tegnap az Európai Unió országaiban rendezvényekkel ünnepelték „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampányát. A volt dohányosokból – így a leszokást segítő ingyenes online eszközre, az iCoach-ra regisztráló 400 ezer  jelentkezőből – példakép válhat, és hatásukra további ezrek dönthetnek úgy, hogy felhagynak káros szenvedélyükkel.

Sinclar és Azarenka számos más európai hírességgel együtt méltatta a volt dohányosokat, és kiemelte, hogy a dohányzásról való leszokás az egyik legnehezebb döntés egy ember életében. A rendezvényekhez az Európai Tüdő Alapítvány (www.europeanlung.org), más egészségügyi, jótékonysági szervezetek és vezető munkaadók is csatlakoztak. Az esemény remélhetőleg megmutatja a még mindig dohányzóknak, hogy a volt dohányosok életében olyan minőségi elemek vannak, amelyekért érdemes küzdeni. Tonio Borg európai egészségügyi biztos tegnap Brüsszelben kijelentette: „Gratulálok valamennyi volt dohányosnak. Ők a dohányfüggés elleni harc igazi hősei, másoknak is erőt adhatnak.” A nyilvános eseményt elsősorban a volt dohányosoknak rendezték, akik Brüsszelben találkozhattak a világhírű DJ-vel, és Bob Sinclar a nap alkalmából ezer ingyenes letöltési lehetőséget adományozott új dalához, a „Summer Moonlight” című slágerhez.

– Most, hogy a dohányzás a legtöbb klubban tilos, a környezet sokkal elviselhetőbb. Jobban látok, a ruháim nem lesznek füstszagúak, és az egészségem sem romlik a passzív dohányzás miatt. A volt dohányosoknak több pénzük van, egészségesebbek, jobb az életminőségük és nincs kellemetlen szaguk. Ha valaki leszokik, tudatos döntést hoz, és ezzel az életet és a sikert választja – fejtette ki a lemezlovas.

A volt dohányosok napját az EB-kampány egy másik kezdeményezése előzte meg, a „Szokj le a Barcával!”: az Európai Bizottság az FC Barcelona futballklubbal fogott össze. Ez a program (www.quitsmokingwithbarca.eu) jelenleg több mint 70 ezer résztvevőt támogat a dohányzásról való leszokásban. A volt dohányosok napjával remélhetőleg egy új hagyomány alakul ki: az, hogy gratuláljunk a volt dohányosoknak, és ünnepeljük az egészséget.
 

A kampányról

A 2011-ben indított, „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány az Európai Bizottság egyik legfontosabb kampánya.

Célja, hogy tegyen valamit az évi 700 ezer megelőzhető haláleset ellen, amelyek Európában a dohányzáshoz köthetők.

A leszokás előnyeire helyezi a hangsúlyt, és nem a dohányzás veszélyeit ismételgeti a kampány, amely főként a 25–34 éves korosztályból kikerülő 28 millió uniós dohányosnak szól.

A kampány ingyenes online eszköze, a tudományos módszereket is felvonultató iCoach az unió 22 nyelvén érhető el.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu