Frei Tamás: az összefüggés felismerése hoz lázba

Frei Tamás 2015 című új regényében egy fiktív magyarországi választás következményeiről írt. A kötet mától kapható, hőse a Frei-könyvekből már jól ismert André Calvi és családja, valamint a magyar politikai és gazdasági elit.
A könyv előszavában említi, hogy reméli, a politikus-üzletember szereplőkben nem vélnek majd annyian magukra ismerni, mint az A bankár című könyvénél történt. Az előző kötetnél sokan rákérdeztek arra, hogy miért írt róluk könyvet?
– Igen. Nehéz úgy írni regényt – még egy fikciós világban is –, hogy annak főszereplőit, az ország leggazdagabb embereit és a miniszterelnökét az olvasók ne párosítsák valós figurákkal. Az új regényben azt az elvet tűztem ki, hogy legalább három emberből gyúrok össze egy szereplőt – azért, hogy nyugalmasabb legyen az életem. Nincs Magyarországon olyan oligarcha, aki Las Vegasban szeret kaszinóba járni, de egyébként vadászik, és Genfben él. A lényeg úgyis az, hogy ez egy játék. Én a leggazdagabb magyarokkal nem is beszélek, nem tudom, hogy gondolkodnak. Legfeljebb olyanokkal beszélek, akik ismerik őket.

Ahogyan A bankár esetében, ezúttal is voltak tehát olyan segítői, akik megismertették ezt a zárt világot önnel?
– Egyre többen vannak. A bankár sikere mögött van egy kör, amelyik azt érzi, hogy ez a műfaj egy kis rést jelent, ahol kimehet a gőz. Új élmény volt ennél a könyvnél, hogy olyan emberek, akik szereplők lehetnének, azért, hogy mégse legyenek azok, elmondanak dolgokat másról, akiről azt gondolják, hogy szereplő lesz. Érdekes, hogy a képzeletbeli ország képzeletbeli szereplőiről szóló képzeletbeli cselekményű regény munkafolyamatában mindenki milyen realisztikus. A cselekmény egyébként úgy alakult, ahogyan amerikai egyetemeken háborús játékot játszanak. Az egyes diákokra országok szerepeit osztják, majd a tanár megad egy kezdőlökést az adott szituációban, amire válaszul mindenki lépéseket tesz. Ez a módszer adja ki a regény gerincét. Én regényíróként a kezdőlökést adom meg az elképzelt 2015-ös választások eredményével. Erre reagálva mesélték el nekem a játék résztvevői, hogy ki mit lépne.

Ezek mind bele is kerültek a regénybe?
– Hatszáz oldal nagy terjedelem, a legprovokatívabb gondolat is belefér, mert egy szereplő szájába lehet adni. A hosszú kutatómunka során rengeteg jegyzetet készítek, ezeket fésülöm át írás előtt. Ha valami eléggé provokatív és izgalmas, mindenképp beleírom, csak az a kérdés, hogy kinek a szájába adjam.

Ha magára vesz valaki egy szereplőt, az pozitív visszajelzés is, nem?
– De. Az ilyen típusú akció-regények közül én azokat szeretem, amelyekben erős
a szereplőket körülvevő világ leírása, és az olvasó tényleg ráismerhet arra, hogy a mában játszódik. Olvastam én olyan könyvet is, amelyben rá sem ismertem Magyarországra – ez biztonságos, de kevésbé nyújtja a felismerés élményét az olvasónak.

Mit szeret jobban kidolgozni, ezeket az összefüggéseket, vagy André életét, az akciójeleneteket?
– Vannak Magyarországnak olyan történései, amelyekről csak fikcióként lehet írni. Egy valódi politikus sosem fogja őket kimondani, ettől érdekes ez. Amikor tévéműsort készítettem, akkor is az érdekelt, hogy a világ hogyan működik. Írni talán az akciójeleneteket szerettem a legjobban, a többi egy kicsit szolgai dolog. A sztori létrehozása, az összefüggések felismerése hoz azonban lázba. 7-8 hónapig dolgozom ezen úgy, hogy még egy sort sem írtam le.

Mi a célja: tanulsággal szolgálni vagy gondolkodtatni?
– Rég rájöttem, hogy nem tudom megváltoztatni a világot, már nem is akarom. Azt sem akarnám, hogy az olvasó azt gondolja valamiről, amit én. Annál többre, hogy elgondolkodjon néhány összefüggésen, nem számíthatok és vágyhatok. Minél értőbb egy ország közege, annál jobb lesz az ország, annál kevésbé lesznek vevők az emberek demagógiára, populizmusra.

A könyv az André-trilógia harmadik része. Ez azt jelenti, hogy a sztori itt véget ér?
– Valószínűleg. Az első regény sokszor visszanyúlt a múltba, a második a jelenben játszódik, ez pedig a jövőben. A következő könyvről két-három elképzelés van a fejemben.

Az is a magyar valóságban fog azért játszódni?
– Most nagy kihívásnak tűnik számomra egy különböző idősíkokban játszódó regény, szeretek ilyeneket olvasni.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu