Banksy New Yorkba érkezett

New Yorkba érkezett Banksy: a nyilvánosság előtt sohasem mutatkozó világhírű brit graffitiművész munkái máris nagy feltűnést okoztak a metropolisz utcáin.
Banksy honlapján jelentette be, hogy egyelőre New York utcáin rendezi be "művészi rezidenciáját". Munkáiról képeket posztol a szájton, rajongói pedig szétkürtölik a közösségi megosztó portálokon. Mivel a művész nem jelöli meg a graffitik pontos feltalálási helyét, aki megpillantja, nyomban szétküldi az információt Facebookon, Twitteren és egyéb online fórumon keresztül.

A The Daily Telegraph online térképen jelöli be a graffitik helyét, hogy az érdeklődők felkereshessék, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma pedig "Banksy watch" gyűjtőcímmel indított Twitter-bejegyzéseket.

A művész a kínai negyedben is készített egy falfestményt, amelyen egy fiú egy másik hátán állva egy feliratra mutat, amely szerint "a graffiti bűncselekmény". Ez a kép azóta eltűnt, lefestették. Egy másik képe pedig annyi New York-i graffitist "ihletett meg", hogy az eredeti rajz már nem vehető ki.

Banksy a "jobb kint, mint bent" jelszóval vágott bele New York-i munkájába az impresszionista művészt, Paul Cézanne-t idézve, aki azt mondta: a műteremben festett képek sohasem lehetnek olyan jók, mint azok, amelyek a természetben készültek.

A művész a honlapján ingyenesen letölthető és meghallgatható audiokommentárokat is fűz új munkáihoz.

Banksy - akit csak művésznevén ismer a világ, mert igazi nevét nem hozta nyilvánosságra - első festékszóróval készült műveit bristoli házak falaira festette. Képei azóta sok ezer dollárért kelnek el világszerte, de számos munkáját lefestették, megrongálták vagy eltávolították.
 
Online térképen jelölték be a graffitik helyét
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu