Félmilliárd dollár felett jár A hobbit-trilógia költségvetése

Félmilliárd dollár felett jár A hobbit-trilógia költségvetése. Peter Jackson rendező kétszer annyit költött már rá, mint A Gyűrűk Ura-trilógiára.
A hobbit J. R. R. Tolkien azonos című regényéből A Gyűrűk Ura előzményfilmjeként született. Jackson 266 napot töltött a háromdimenziós technikát alkalmazó forgatással, ami tavaly ért véget. Idén azonban további kéthónapos utóforgatást iktattak be.

A hétvégén Új-Zélandon közzétett adatok szerint A hobbit három részére március 31-éig 561 millió amerikai dollárt (több mint 120 milliárd forintot) költöttek el.
A trilógiából eddig csak az első epizódot láthatta a közönség, A hobbit - Váratlan utazás világszerte több mint egymilliárd dolláros bevételre tett szert a mozikban.

A költségvetési adatokat figyelő Box Office Mojo szerint A hobbit a világ legdrágább olyan produkciói közé tartozik, amelyek két vagy három epizódját egyidejűleg forgatták.

A Karib-tenger kalózai - A világ végéig című része 300 millió dollárból készült, a vele egyszerre felvett Holtak kincse című epizóddal együtt a teljes költséget 450-525 millió dollár közötti összegre becsülik. A Gyűrűk Ura-trilógia 281 millió dollárból készült, a Star Wars előzménytrilógiája pedig 343 millió dollárból - emlékeztetett a Box Office Mojo.

A hobbit költségeit jelentősen megemelte, hogy térhatású technikával forgatták, és a tisztább kép érdekében a megszokott, másodpercenként 24 képkocka helyett 48 képkockás sebességgel.

A trilógia második része, A hobbit - Smaug pusztasága december 12-én debütál a magyar mozikban, a befejező epizódot (The Hobbit: There And Back Again) pedig 2014 decemberében láthatják a nézők.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu