Black Nail Cabaret: határokon átívelő szintipop

A magyar zenekar nem a mostanában szokványosnak számító, tehetségkutatós gyorssávot választotta az önmegvalósításhoz, de a recept, úgy tűnik, bevált. Nemzetközi sikerek és határokon átívelő munka: a duó énekesnőjével, Árvai-Illés Emesével beszélgettünk.
Emese Londonban, a duó másik fele, a szintetizátort kezelő Tarr Zsófi pedig Magyarországon él, de ez sem akadályozza meg őket abban, hogy második nagylemezükön dolgozzanak, klipet készítsenek és koncertre készüljenek.  

Kultikus szintipop-együttes, a Camouflage előtt játszanak decemberben a Dürerben – hogyan jutottak a lehetőséghez?
– Varga Balázs, a Negative Art promótere keresett meg minket, és nem sokat tűnődtünk. Három éve is felmerült ugyanez, de akkor végül nem jött létre. Nem is álltunk volna még készen. Most viszont remek volt az időzítés, fel is rázott minket rendesen.

A zenekar életében milyen jelentősége van a Camouflage-nak, illetve ennek a műfajnak?
– Műfajilag elég sok a közös, végül is szintipopról beszélünk, némi melankóliával. Én hallgattam Camouflage-t, de a nagyobb slágereiken kívül nem vittem túlzásba.

Megjelent egy nagylemezük, az X-faktor dalszerzői versenyén is indultak, korábban felléptek a műfajban szintén elismert Covenant és a Devision előtt, majd kicsit elhallgattak. A Camouflage előtt mit játszanak majd?
– Azért néha felzavartuk az állóvizet egy feldolgozással, és nyáron kijött egy új dal, a Lovely Girl, klippel együtt. Próbáltuk feldolgozni, hogy messzire szakadtunk egymástól. Voltak tervek, hogy hogyan fogjuk folytatni a munkát, de igazából ez a koncert adta meg a lökést, hogy csináljunk még egy lemezt. Nem akartunk még egyszer a régi anyaggal színpadra állni. Legalábbis én nem.

Hogyan dolgoznak új dalokon más országban élve?
– Ez nekünk is fejtörést okozott. Év elején kaptunk egy remixfelkérést a német Junksista zenekartól, és az – akárcsak a koncert most – összerántott minket. Kreáltam egy minimál alapötletet, amelyhez Devon – Árvai Krisztián, producerünk – és Zsófi is hozzárakta a maga sávjait, úgyhogy igazi közös munka volt. A saját dalok nagy része viszont a londoni oldalon születik, legalábbis félkész formában, és aztán kerül Zsófihoz, ő pedig főképp az élő verziókon, szólamokon ügyködik. Kiderült, hogy nagyon is áthidalható a távolság, ha valóban ez az, amit akarunk.
 
Nemzetközi elismerés is jött közben: a nemrég megjelent Architect-lemezre felkérték énekesnőnek…
– Amikor a svéd Covenant és a német De/Vision előtt léptünk fel, Daniel Myer ( a Covenant egykori tagja, az egyszemélyes Architect projekt – a szerk.) a koncert után azt mondta, hogy nem szokta megnézni az előzenekart, de minket végig kellett hallgatnia. Tetszett neki, amit a hangommal csinálok, és felvetette, hogy dolgozhatnánk együtt. Ez aztán a majd egy évvel későbbi lipcsei koncertünkig váratott magára, ahol szintén végignézett minket, és nem sokkal utána már jöttek az ötletek e-mailen. Kaptam 13 instrumentális dalt, és szabad kezet, ami a szöveget és éneket illeti.

Mennyire nehéz egy új együttesnek itthon, ha nem mainstream műfajban vagy mainstream módszerekkel szeretne ismertséghez jutni?
– Nem is tudom már mi számít igazán mainstreamnek. A tévé meg a tinimagazinok? Már mindenki online nyomul, Facebookon, Twitteren, ahogy mi is. A mi utunk nagy lendülettel indult: tévé-, rádió-, sajtómegjelenések, sokan érdeklődtek irántunk, aztán valahogy mindig falba ütköztünk. De most azt látom, hogy ha nem adod fel és nem tudnak lelökni a palettáról sokáig – évekről beszélünk –, akkor ez azért egy idő után beérik. Viszont, sajnos, a nagy szünet sem tett jót, hanyatlott a figyelem irántunk.

Névjegy

Black Nail Cabaret

• A szintipop-noir duó 2008-ban alakult: Árvai-Illés Emese és Tarr Zsófi még a Kollektív partisorozaton lépett fel együtt táncosként, majd később az Art Macabre színházi csoportban is közösen dolgoztak.
• Zsófi kiskora óta zongorázik, Emese verseiből írt angol dalszövegeket.
• 2010 óta koncerteznek, kezdetben performansszal kiegészítve.
• Tavaly májusban jelent meg első nagylemezük, az Emerald City.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu