Újra vár a Zeneakadémia

A Korb Flóris és Griegl Kálmán tervezte zenepalota rekonstrukciója az első tervpályázattól az átadásig egy évtizeden át tartott, az építési munkálatok 26 hónapon keresztül zajlottak.
Bár tennivaló még akad, a megnyitót kedden megtartották, az egyetem pedig januárban, a következő szemeszter indulásakor visszaköltözik a Liszt Ferenc téri tantermekbe.

A Zeneakadémiának nem csupán az épülete, hanem az arculata is megújult az elmúlt időszakban, és elindult a teljesen átalakított honlapja is. Létrejött emellett az intézmény koncertközpontja, amely mostantól önálló koncertszervezői tevékenységet végez.

A zenepalota hangversenytermeiben a következő hónapokban az akadémia jelenlegi világhírű mesterei és hírnévre érdemes tanítványai mutatkoznak be. A Nagyteremben a klasszikus darabok mellett a vokális kamaraművek is jelentős szerephez jutnak, akárcsak a dzsesszmuzsika és a népzene. A Kistermet de­cember 6-án A varázsfuvolával avatják fel.
 

13,2 milliárd forint a felújítás költsége, amelyből 11,8 milliárd forint volt európai uniós forrás.

A felújított épület kedd esti megnyitóján Batta András rektor azt mondta: – A Zeneakadémia több mint egy hangversenyterem: szent csarnok, ahol olyan zenészgenerációk nőttek fel, akik világhírűvé tették az intézményt.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyancsak a megnyitón arról beszélt, hogy szükség van a művészet jótéteményeire, a kiváló művészekre és a magyar önkifejezés minden formájára, mert a művészet nem pénzügyi tehertétel, hanem erőforrás.


Fotó: Katona László

A rekonstrukció

62 mérnök, összesen 1100 fős építőgárda
8350 köbméter beton
415 köbméter faanyag
400 négyzetméternyi Zsolnay burkolattal ellátott felület
3950 négyzetméter akusztikai burkolat
1076 darab új, hang- és hőszigetelt üveggel el­látott ablak­felület
5658 négyzetméternyi díszítőfestéssel ellátott felület

Szívesen látják a magyarokat

Christopher Cotton, a londoni Royal Albert Hall vezérigazgatója

A Royal Albert Hall a világ egyik leghíresebb koncertterme. Hogyan tett szert a hírnevére?
– Az Albert Hall 142 éve nyílt meg, csupán négy évvel a Zeneakadémia megalapítása előtt. A koncertterem igazi vonzereje, hogy különleges élményt kínál mind a fellépőknek, mind a közönségnek. Bár ez Európa legnagyobb ilyen típusú helyszíne – az ültetett eseményeken 5400 látogatót képes befogadni –, a művészek mégis úgy érezhetik, szinte meg tudják érinteni a publikumot. Egyes estéken varázslatos kapcsolat alakul ki.
 
Ez elég ahhoz, hogy megtöltse a Royal Albert Hallt?
– Annyit mondhatok, hogy a közönségünk évről évre népesebb, tavaly az átlagos látogatottságunk 87 százalékos volt, a BBC Proms két hónapja alatt pedig 90 százalék fölött alakult. Ennek az lehet az oka, hogy rendkívül széles a zenei kínálatunk. És mellettünk szól az is, hogy az élő előadásokban van valami
– ismét kénytelen vagyok ezt a szót használni – varázslatos. Amit a televízióban látunk vagy a rádióban hallunk, nem képes ugyanolyan érzelmeket kiváltani.
 
Segíti-e az Albert Hall a brit zenei oktatást?
– Természetesen. Széles, a fiatalokat célzó programot működtetünk, kivesszük részünket a zene népszerűsítéséből, és fellépési lehetőséget biztosítunk az ifjú tehetségeknek.
 
Készülnek valamilyen együttműködésre a Zeneakadémiával?
– Együttműködésről nem tudok, de mindig nagyon szívesen látjuk az akadémia növendékeit Londonban. Továbbá biztos vagyok abban, hogy akárcsak a múltban, a jövőben is rengeteg magyar darab csendül majd fel a Royal Albert Hall falai között.

Az új honlap: zeneakademia.hu

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu