A tengerbe fulladt menekültek emlékére írt zenét Ennio Morricone

Az október 3-ikai lampedusai menekültkatasztrófa áldozatainak tiszteletére komponált zeneművet Ennio Morricone, a filmzene 94 éves olasz nagymestere.
Az ötperces szerzeményt, amely Az elsüllyedtek hangja címet viseli, november 2-án, szombaton adják elő a milánói Santa Maria Incoronata templomban különböző vallások képviselőinek jelenlétében.

A szertartáson szétosztanak 155 olyan feszületet, illetve félholdat, amelyet a menekültekkel a fedélzetükön a szigetre érkező lélekvesztők fájából faragtak lampedusai asztalosok. A ceremónián megemlékeznek mindazokról a migránsokról, akik a Földközi-tengeren való átkelés közben vesztek a mélybe.

A milánói megemlékezést és zeneművet Arnoldo Mosca Mondadori költő és kiadó, a milánói konzervatórium elnöke kezdeményezte. A neves közéleti személyiség egy lampedusai sziklán már régebben szobrot állíttatott - a Lampedusa kapuja című művet, Mimmo Paladino szobrászművész alkotását Ferenc pápa is megtekintette júliusi látogatása során.

Az október 3-i lampedusai hajótörésben több mint háromszáz menekült veszett a tengerbe.

"Amikor javasoltam Morriconénak, hogy szerezzen zenét a lampedusai halottaknak, rögtön beleegyezett, és azonnal munkához látott. Teljesen beleélte magát egy, a hazája elhagyására kényszerülő menekült szerepébe" - közölte Mosca Mondadori.

Morricone azt mondta "nagyon szomorú" művéről, hogy azzal "egy pillanatra visszaakarja adni a hangját mindazoknak, akik a tenger mélyén nyugszanak".

A menekültdráma áldozatainak emlékére komponált muzsikát - hagyományos keresztény és iszlám zeneművek mellett - a Népek Zenekara, a különböző országok és vallások fiatal zenészeiből álló együttes adja elő szombaton.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan