Könyv mindenkinek – magánkiadás itthon

A magánkiadás kiküszöbölheti a kiadókeresés kálváriáját, de reklámban és eladásban kihívásokat hoz a szerzőnek.
A BBC nemrégiben közölt cikke szerint Izlandon minden tizedik embernek jelent már meg könyve – hazánkban ugyan nem ilyen magas ez a szám, de ha valaki nagyon szeretné írását kötve-fűzve látni, el tudja érni, akár néhány nap alatt. 

A magánkiadás ideális lehet azok számára, akik több kiadónál kilincseltek már eredménytelenül, de bíznak a sikerben, és azoknak is, akik a család és a barátok számára nyújtanák át kötetüket. Már itthon is vannak pozitív példák – Oravecz Nóra már bestsellerszerző, de első írását magánkiadásban juttatta a sikerlisták élére –, ez egyre szélesebb rétegeket ismertet meg a lehetőséggel. 

Az, hogy a celebek könyveit kiadják, szintén biztathatja az asztalfióknak írogatókat, és egyre több olyan blogszerző is akad, aki bejegyzéseit vagy új, friss tartalmat ad ki könyvként egy nagyobb kiadónál. Esetükben a név jelenti a vásárlásra biztató tényezőt, egy ismeretlen nem biztos, hogy eladja az akár briliáns kötetét, de egy ezreket számláló Facebook-rajongói táborral rendelkező is csak remélheti ezt. 

Az elsők egyike

Magyarországon az elsők közt a Duna Klub révén jelentek meg magánkiadású könyvek. Mára többen is foglalkoznak ezzel, de nem ugyanúgy. Baráz Miklós kiadóigazgató szerint az, hogy egy kiadó vállalja a leadott szöveg nyomdába adását, még kevés a minőségi magánkiadáshoz.

– Amit mi megjelentetünk, abban nem lesz helyesírási hiba vagy helytelen fogalmazás, szerkesztjük, korrektúrázzuk, úgy néz majd ki, mint bármely más könyv – mondja. Véleménye szerint a magánkiadást az teszi érdekessé, ha a kiadó pluszt is ad a kinyomtattatás mellé, például teríti a kötetet, sajtóanyagot készít hozzá, könyvbemutatót és dedikálást szervez, amit ugyanakkor meg  kell fizetni. Erre jelenleg kevesen képesek.

Fotó: Katona László


– Nagyon sok az érdeklődő, de kevés embernek van erre pénze, százból legfeljebb egy könyv születik meg – mondja Baráz Miklós. A kiadónál előfordult már az is, hogy egy magánkiadásra beadott kötet olyan jó volt, hogy végül a kiadó saját költségen adta ki.

A megrendelők igényei nagyon eltérőek. Van, aki csak néhány példányt akar a családtagoknak, valamint fontos számára, hogy kötetéből lesz egy kötelespéldány az Országos Széchényi Könyvtárban. A kiadó tételes árajánlatot ad, azon belül egyes munkákat azonban kiválthat a szerző is, ha például ügyesen tördel, és ezt magára vállalja. Néhány tízezer forintból már meg lehet úszni így egy magánkiadást, de persze sajtóeseményekkel, reklámokkal nagyságrendekkel magasabbra csúsznak az árak. Az e-könyv olcsóbb lenne – 30-40% a nyomtatás költsége minden esetben –, de itthon ettől idegenkednek.

A vers nem kelendő

10 kötet jelenik meg magánkiadásban évente a legrégebb óta ezzel foglalkozó hazai kiadónál, a Duna Kiadónál.
 

A miskolci Könyvműhely ügyvezetője, Bukta Bertalan szerint a hazai piac kicsi.

– A mozgástér sajnos kicsi, kevés kiadó vállal magánkiadást, ennek leginkább akkor van értelme, ha nyomdával, kötészettel is rendelkeznek. A magánkiadásban kiadott könyvek eladása után a kiadó nem keres, mivel a szerzői jogok nem hozzá tartoznak – mondja. Náluk évente 170 szerző kötete készül el, átlagosan 100-150 példányban. 

– Minél kevesebb példány készül, annál magasabb az egy könyvre jutó költség – de magánkiadásban 400-500 példány nagyon ritka, inkább a 100-150 darab a jellemző – mondja. Szerinte ki lehet törni innen a könyvpiacra – az általuk készített kötetek 3%-át folyamatosan újranyomják. 

– Egy dolog tény: vannak olyan témájú könyvek, amelyek jobban eladhatók, például az egészséges életmóddal foglalkozó könyvek és a reformszakácskönyvek, és vannak kevésbé kelendők, mint a vers, a dráma, a szakirodalom – osztotta meg tapasztalatait a Könyvműhely ügyvezetője.

Fotó: Katona László

Kiadói vélemények

Megkérdeztünk könyvpiaci szereplőket is arról, hogyan vélekednek a magánkiadás hazai helyzetéről. A „hagyományos” kiadók nem tekintenek ellenségként a magánkiadású könyvekre, nem tartanak attól sem, hogy ezek egyenetlen színvonala esetleg hígítja a piacot, de óvatosságra intenek. Az ugyanis, hogy elkészül a nyomtatás és a köttetés, önmagában nem jelenti, hogy könyv született.

– Ehhez kell a szerkesztői munka, a profi tördelő, ezek nélkül nem születik könyv – vélekedett az egyik, általunk megkérdezett nagy kiadó munkatársa. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki ezer példányt kér, szembesülhet azzal, hogy nem tud bejutni a könyvesboltokba, a internetes kereskedőkhöz, reklámozásra pedig hatalmas összegeket kell költeni. 

Ráadásul egy ismeretlenségből érkező szerzőről nehéz is eldönteni, kiknek ajánlják, hova könyveljék el. Arra itt is kitértek, hogy a magyarok közül valóban sokan szeretnek írni, de kevesen tudnak különbséget tenni egy valóban kiadásra érdemes kézirat és Morzsi kutya életének megírt krónikája közt.

Másik kiadói forrásunk szerint főleg a fiatal szerzők keresik a magánkiadás lehetőségét, miután számos kiadó elutasította őket. 

–  Az talán érdekes információ lehet, hogy sokukra főleg a modern ifjúsági művek és a korszellemnek megfelelő, másodvonalbéli urban fantasyk vannak nagy hatással, és általában ugyanilyen műfajú regényeket írnak – mondja. Véleménye szerint érzékelhetően több a magánkiadásban megjelenő mű az utóbbi években, de ennek egyelőre nincs nagy kihatása a könyvpiacra.
 

Tennivalók

Erről kell döntenie, ha magánkiadást szeretne.

A magánkiadást vállaló kiadók listája nem túl hosszú, de így is van miből válogatnia. Kérjen árajánlatot minden szimpatikus helyről.

Az árajánlathoz szüksége lesz arra, hogy tudja: milyen méretű könyvet szeretne, kemény vagy puha borítóval, színesben vagy fekete-fehérben, lesz-e képanyag, milyen papírminőséget szeretne, hogyan kívánja köttetni a könyvet, igénybe vesz-e szerkesztői, tördelői, vagy promócióval kapcsolatos szolgáltatásokat – már ha ilyenek vannak a választott kiadónál –, és természetesen az oldal- és példányszám is meghatározó.

Kereskedelmi forgalomba kerülő könyveknél ISBN-számot is kell igényelni a kötethez.

Öt kötelespéldánynak kell az Országos Széchényi Könyvtárba kerülnie, ahol az írást, mint a magyar kultúra részét, innentől kezdve őrizni fogják. Ezt a kiadó levonja az ön által megrendelt kötetszámból.

Ha értékesíteni szeretné a könyvet, az vállalkozói tevékenység, így ennek részleteiről is tájékozódnia kell.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu