Kiútra mutat példákat új kötetében Csernus Imre

A pszichiáter könyve a problémamegoldás mellett az Y-generációval is foglalkozik.
Megmondóember helyett tanácsadóvá szeretne válni A kiút címet viselő, legújabb kötetével Csernus Imre. 

– Rájöttem, hogy néhány éve megmondónak hívnak, ami csapda. Ha mondok valamit, azt elkezdik csinálni, és ha működik, akkor tisztelnek az emberek, ha pedig nem, akkor elküldenek melegebb éghajlatra. Ezzel a felelősséget áthárítják rám – mondta a szerző, hozzátéve: a könyvben nem szerepel sem a kell, sem a muszáj. – Ez az ajánlatok könyve. Két utat ajánlok fel benne minden esetben, bízom abban, hogy mindenki rájön, melyiket kell követnie. A kell szó használata a belső rabság jele, az kizárja a szabadságot – vélekedett. 

A kötet mondanivalójának lényege a borítón is ábrázolt labirintus, mivel sokan teremtenek maguknak olyan körülményeket, amelyekből nincsen kiút. 

– Bennünk van az eszköz, a lehetőség, eldönthetjük, hogy elfogadjuk-e az embert, vagy Istent játszunk – mondta Csernus. – Ebbe a könyvbe mindent beleírtam, amit tudok a kiútkeresésről, de ez nem elég arra, hogy mindenkinek megoldjam minden problémáját. Ez egy határon túl mindenkinek a maga dolga. Az önbizalomért nap mint nap meg kell küzdeni, az nem velünk született tulajdonság. El kell gondolkodnunk azon is, mit jelent az öntisztelet, és mikor kezdünk el ártani magunknak vagy másnak.

Az Y-generációnak külön figyelmet szentel a szerző, aki több, e korosztályba tartozó fiatallal is beszélgetett, köztük Nyárai Gerzsonnal, aki elárulta: őszinte beszélgetéseikből született a kötet. Csernus felhívta a figyelmet arra, hogy egymásra mutogatás helyett a két generációnak felelősséget vállaló, őszinte kommunikációba kell kezdenie, megértve, hogy az X-generáció tagjai az anyagi biztonság megteremtésére törekednek, míg az Y-ok az érzelmi biztonságra vágynak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu