Kennedy-portré Marilyn nélkül

Ötven éve, hogy Harry Lee Oswald merényletben megölte John Fitzgerald Kennedy amerikai elnököt.
Az eddig vezető utat a két férfi portréjának megrajzolásával vázolja fel A Kennedy-gyilkosság. JFK szerepében Rob Lowe-ot láthatjuk vasárnap
este nyolc órától a National Geographic saját gyártású játékfilmjében.

Kennedy igazi ikon nemcsak Amerikában, de az egész világon. Mit érzett, amikor kiderült, hogy megkapja a szerepet?
– Hatalmas megtiszteltetésnek tartottam, és hihetetlenül hízelgő dolognak is egyben. Egy hős megformálására kértek fel, aki ráadásul nemcsak az én hősöm, hanem az egész világ így gondol rá. Nagyra becsülöm őt, és tisztán láttam magam előtt.

Az, hogy ilyen hőst kell megformálnia, mennyire jelentett nyomást?
– Amikor elküldték nekem a forgatókönyvet és elolvastam, elsőre láttam, hogy fantasztikus történetmesélésről van szó, és hű képet rajzolunk majd Kennedyről. Természetesen éreztem, hogy nagy tétje van annak, ha elfogadom a szerepet, de szeretem a kihívásokat. Az természetes volt számomra, hogy ha nem végzek majd jó munkát, akkor a nézők nem lesznek elégedettek a filmmel. Nagyon fognak figyelni, mit nyújtok Kennedyként, és ítéletet is mondanak majd róla, de ez teszi érdekessé az egészet. Ettől jó felépíteni egy karaktert.

Említette, hogy Kennedy igazi hős. Ön szerint mi tette őt azzá?
– Az életét nagyon rövidre szabta a sors, ettől pedig örökké megmarad nekünk olyannak, amilyennek a legszívesebben látjuk. Fiatal, karizmatikus, optimista, vonzó és félelmet nem ismerő emberként maradt meg az emlékezetünkben, egy olyan férfiként, aki mindezek mellett a művészetek nagy rajongója is volt. Megtestesítette mindazt, amit tisztelni lehet egy emberben.

Hogyan készült a szerepre?
– Rengeteg felvételt néztem és hallgattam meg vele, hogy a beszédstílusát elsajátíthassam. Tévéközvetítésekből ugyanúgy dolgoztam, mint privát beszélgetésekből és telefonhívásokból.  Láttam nagyon ritka, archív felvételeket, és olvastam olyan szövegeket, amelyeket ő diktált. De megnéztem családi videofelvételeket is vele, mindent, amit csak el tudtunk érni.

A filmben párhuzamosan láthatjuk, milyen utat jár be Lee és JFK. Az elnök esetében van utalás arra, hogy minden tökéletessége mellett a hűség nem tartozott az erényei közé, teljesen kimaradt ugyanakkor a filmből a románc Marilyn Monroe-val. Miért?
– Hogyha benne lett volna ez is a filmben, én biztosan kivágattam volna belőle. Azt hiszem, túl nagy jelentőséget kap ez a kapcsolat a róla szóló történetekben. Szinte gyerekesen van ábrázolva, túl sokan figyelnek csak erre. Nem is igazán tudom, hogy mennyi az igazság a Monroe és Kennedy közti viszonyból. Úgy éreztem volna, ha ez nagy hangsúlyt kap a filmben, hogy egy olyan személyiséggé redukáljuk őt, amilyennél jóval több volt a valóságban. Én egy Kennedyhez igazán hű film részese szerettem volna lenni. Persze erre az is garanciát jelentett, hogy a National Geographic produkciójáról van szó.

A film készítői közt kivel dolgozott együtt a legszívesebben?
– Nagyon okos, valósághű film készült, és az, hogy Ridley Scott producerként részt vett az elkészítésében, pluszt jelentett számomra, garanciát adott arra, hogy ez tényleg így lesz. Nem akartam volna a bulvárvilág fantazmagóriájában, egy botránykeltő szándékú, színes-szagos produkcióban szerepelni. Viszont Ridley-nek és a csatornának köszönhetően ez nem is történhetett meg.

NÉVJEGY

• 1964-ben született Robert Hepler Lowe néven.
• Tinikora óta színész, tévés produkciókban és mozifilmekben egyaránt láthattuk.
• Legismertebb sorozatai: a Kaliforgia és Az elnök emberei.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu