Érdekes programok Skandináviából

A Skandináv Ház tizedik születésnapját ünnepli idén. Ez alkalomból november 20-24. között Skandinávia 2013 címmel kortárs fesztivált rendeznek Budapesten. 
Filmvetítéseket, beszélgetéseket, koncerteket, kiállításokat, gyerekprogramot a főváros több pontján, filmvetítéseket pedig a Toldi moziban tartanak. 

Az érdeklődők többek között premier előtti vetítésen nézhetik meg a Call girl című svéd filmet, amely egy befolyásos bíró asszony által működtetett call girl hálózatát, illetve az azzal kapcsolatos politikai feszültségeket mutatja be. A nő ugyanis számos kiskorút is foglalkoztat, ügyfelei között pedig számos magas rangú tisztségviselő, politikus, sőt miniszterek is szerepelnek. A film megtörtént eseményeken alapul: az egész Svédországot megrengető hetvenes évekbeli prostitúciós botrányt dolgozza fel.

Aki szereti David Lynch misztikus filmjeit Kate Bush zenei aláfestésével, az feltétlenül hallgassa meg a 2012 Toronto International Film Festivalon díjazott Mmm norvég duó koncertjét. Aki nem szereti, az is tehet egy próbát, érdemes.

A The Human scale dán dokumentumfilmben Jan Gehl dán építész megkérdőjelezi a modernségről alkotott elképzeléseinket, és utánajár, mi történik, ha az embert állítjuk egyenleteink középpontjába. Gehl 40 éven keresztül ösztönözte Dánia fővárosának tervezőit, majd koppenhágai fejlesztései a világ olyan távoli városait inspirálták,mint Melbourne, Dhaka, New York, Csungking vagy Christchurch.

Az Athenaeum Kiadó skandináv kínálatának bemutatóján az irodalomkedvelők részt vehetnek Jonas Jonasson Az analfabéta, aki tudott számolni című könyvének bemutatóján. A 35 országban sikert arató, majd megfilmesített kultuszregény, „A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt” után az író egy újabb fergeteges humorú bestsellerrel jelentkezik.

A koppenhágai módszer című kiállításon képeken és építészeti projekten keresztül mutatja be azokat a városfejlesztési megoldásokat, melyek hatására Koppenhága nemcsak zöldebb és élhetőbb várossá, hanem követendő példává is vált. 

A gyerekek sem maradnak program nélkül: a kedvükért megelevenedik Astrid Lindgren kedvelt karaktere, Juharfalvi Emil, akinek újabb történetei a Móra Kiadó jóvoltából olvashatók. Emil iskolás lesz, de ez cseppet sem változtatja meg azt a tényt, hogy továbbra is gézengúz ötleteivel szórakoztassa olvasóit. A gyerekklubban meseolvasással, játékos kézműves foglalkozással és a szokásos vidámsággal várják a gyerekeket. 

Részletes program és időpontok: www.skandinavhaz.hu

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu