Eszperantó múzeum nyílt Kínában

Kína megnyitotta első eszperantó múzeumát, amely a maga nemében Ázsia legnagyobbja. Célja a nemzetközi nyelv népszerűsítése - jelentette a kínai média hétfőn.
Az intézményt két év építkezés után a kelet-kínai Santung tartományban avatták fel ünnepélyesen azt követően, hogy a májusban kezdett kísérleti nyitva tartás időszakában már több mint hétezer látogatója volt.

A 680 négyzetméteres múzeum kiállítási anyagát, a körülbelül 26 ezer könyv, újság, fénykép és egyéb tárgy túlnyomó részét több mint negyven ország, illetve terület eszperantistái adományozták a caocsuangi egyetemnek, amely helyt ad a kulturális intézménynek.

A múzeumot az egyetem és az országos eszperantó szövetség közösen építette mintegy hárommillió jüanból (108 millió forint). Az egyetemen az 1980-as évek óta folynak az eszperantóhoz köthető programok, illetve 2011-től a hallgatók számára választható tárgy lett az eszperantó. Eddig több mint ötszázan jelentkeztek rá.

A megnyitón elhangzott: a múzeum küldetése, hogy rögzítse és figyelemmel kísérje az eszperantó nyelv történelmét, és népszerűsítse azt, illetve a hozzá kapcsolódó kultúrát.

Kínában először a 20. század elején jelent meg az eszperantó néhány nagyvárosban, Sanghajban, Csengtuban, Csungkingban, majd Kantonban alakultak eszperantó szervezetek, iskolák, kiadók. A fővárosban 11 egyetem, illetve főiskola számra képeztek nyelvtanárokat.

1950 májusában kiadtak egy magazint eszperantó nyelven, a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) 1964 decemberében kezdte meg eszperantó adását. 1981-ben alapították meg az eszperantó-barátok országos szövetségét. Nyomában csaknem 140 helyi szervezet alakult. Ma több mint 30 kínai felsőoktatási intézmény kínálja eszperantó nyelvi kurzusait.

A lengyel L. M. Zamenhof 1887-ben alkotta meg a független, "politikailag semleges" mesterséges nemzetközi nyelvet, az eszperantót. Célja vele a különböző népek közötti megértés, a béke, az egyenlőség szolgálata volt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu