Voices of Change – Havasi a zene erejét hívja segítségül

Dupla arénakoncertre készül Havasi Balázs december 21-én: a HAVASI Symphonic Aréna Show két előadása délután kettő és este fél nyolckor lesz a Papp László Budapest Sportarénában.
A zeneszerző-zongorista szokásához híven különleges produkciókkal és vendégekkel készül a koncertre, egy vadonatúj művében a Harlem Gospel Choir és Radics Gigi is közreműködik. A Voices of Change címre hallgató mű Havasi Balázs decemberben megjelenő Symphonic – A Második Felvonás című albumán kap majd helyet, és természetesen felcsendül a két koncerten is.

A gospelből merített

A dal címének jelentése magyarul „a változás hangjai” – a mű, amelyhez New Yorkban forgattak videoklipet, arról az erőről szól, amely mindannyiunkban megtalálható, és saját életünk megváltoztatására tesz bennünket képessé.

– A New York-i forgatás hatalmas élmény volt – mondja Havasi Balázs. – Nemcsak a különleges helyszín, a templom szentsége és a körülöttem álló gospelénekesek mosolya nyűgözött le, de büszkeség is töltött el, ahogy Gigit énekelni láttam közöttük. Mindig is fontosnak tartottam hangsúlyozni, hogy milyen szerencsés nemzet is vagyunk, hiszen zenei tehetségben bárkivel felvehetjük a versenyt ma a világban. Ez a tétel – remélem – egy újabb bizonyíték lesz rá.


A Harlem Gospel Choirral és Radics Gigivel közösen dolgoztak a művön New Yorkban
 

100 művésszel közösen lép fel decemberben az arénában, elismert szólisták lesznek a vendégei, állandó alkotótársai is a színpadra lépnek.

A műben felismerhetjük majd az Amazing Grace dallamát, és számos zenei utalást hallhatunk majd a gospel műfajára is. A műfaj egyik legavatottabb képviselője, a Harlem Gospel Choir ezért is tökéletes választás arra, hogy minden idők egyik leghíresebb keresztény egyházi énekét helyezzék a Havasi Balázstól már megszokott szimfonikus és világzenei kontextusba.

Sztárok találkozása

A Harlem Gospel Choir immár 26 éve utazik folyamatosan a nagyvilágban, és énekel hitről, életről és ezek szeretetéről. Énekeltek Nelson Mandelának, II. János Pál pápának és Sir Elton Johnnak is, miközben olyan szupersztárokkal dolgoztak együtt, mint Diana Ross, Whoopi Goldberg, Lisa Marie Presley, André Rieu vagy Bono.A közös munka arra is lehetőséget nyújtott, hogy a fiatal magyar énekesnő, a Megasztár hatodik évadában felfedezett Radics Gigi együtt énekelhessen a világsztárnak számító kórussal. A Harlem Gospel Choir tagjai megtapsolták a közös felvétel végén Gigit, akinek tehetségét világszerte egyre jobban elismerik. Quincy Jones személyesen hívta meg a Montreux-i Jazzfesztivál színpadára énekelni, ahol „óriási zenei ígéretként” konferálta fel. A felvételek elkészítését a Voices of Change-ben csellón is közreműködő Havasi-alkotótárs, Pejtsik Péter koordinálta.

Az énekesek mellett száz művész működött közre a Voices of Change felvételén. Ott volt köztük természetesen a Hooligans dobosa, Endi, Havasi Balázs alkotótársa, valamint a zeneszerző-zongoristát régóta kísérő Budafoki Dohnányi zenekar. Ír furulyán Szabó Dániel működött közre.

A különleges dalhoz videoklip készült, melynek rendezője, forgatókönyvírója és vezető operatőre Gráf Péter volt. A kreatív koncepció szerint a zenei videó – akár egy kisjátékfilm – négy különböző karakteren keresztül négy emberi sorsba enged bepillantást. A New York utcáin forgatott jelenetek mellett szimbolikus erejűek a brooklyni Szentháromság-templomban rögzített képsorok is. Az 1867-ben épített templom a magyar művészek számára különös jelentőségű volt, hiszen annak híres festett üvegablakain Szent István király és Szent Erzsébet alakja is megcsodálható.

A decemberi koncertek

A decemberi koncertre már gőzerővel folynak az előkészületek: egyedülálló az, amit Havasi és alkotótársai együtt elértek. Az instrumentális zene műfajában nem megszokott, hogy a várakozások szerint egy napon kétszer is megtöltik majd nézőkkel az arénát.A szimfonikus zenekart és kórust 25 szólista egészíti majd ki: mindegyikük saját jogán is kiemelkedő művész. A magyarok mellett kínai, indiai, brazil, amerikai és ír művészek is érkeznek év végén Budapestre, ízelítőt adva a különböző kontinensek zenei kultúrájából.

A show kreatív rendezője Brian Burke, aki az amerikai nagy költségvetésű show-műsorok világában az egyik legkeresettebb rendezőnek számít. Nevéhez fűződik többek között Céline Dion „The New Day” elnevezésű Las Vegas-i show-jának művészeti rendezése is. Havasival már a tavalyi arénakocerten is együtt dolgoztak.

Két nemzetközi sztárvendég is színpadra áll majd a karácsonyhoz közeli estén: Lisa Gerrard, a Dead Can Dance zenekar énekese és a Gladiátor című film zenéjének előadója, valamint Tina Guo csellóművész, aki Amerika legnagyobb jegyeladását produkáló show-műsorának, a Cirque Du Soleil Michael Jackson „The Immortal” World Tournak a szólistája volt. A kiemelt szólisták közt természetesen ott lesz Radics Gigi is a Voice of Change-dzsel.
 

A zeneszerzőről

Tizenegy platinalemezzel büszkélkedhet a modern klasszikus zeneszerző-zongorista.

• Több mint 200 millióan látták koncertjeit az elmúlt évek során a televíziós közvetítéseknek is köszönhetően.
• Eredeti zenei világa a klasszikus zene öröksége, a világzene sokszínűsége
és a rock ereje előtt hódol.
• Koncetjei show-műsorok is egyben, nem csak egyszerű fellépések.
• Tavaly az arénában telt ház előtt játszotta a HAVASI Symphonic Concert Show-t.
• Innovatív előadásai jelentős vonzerőt jelentenek a koncertlátogatók számára.
 

Voices of Change – Havasi gondolatai a tételről

• A Voices of Change alkotói a zene és a film nyelvén szerették volna megfogalmazni a produkció egyik legfontosabb üzenetét: a zene erejével jobbá lehet tenni a világot.
• Folyamatosan fejlődünk, folyton tanulunk egymástól, a minket érő behatásokból, és természetesen a saját cselekedeteinkből is. Egész életünkben tart ez a fajta fejlődés, miközben sok mindenen megyünk keresztül.
• A vallás, a zene vagy mások segítése is jelentheti azt az erőt, amely változásra sarkallja az embert.
• A pozitív változás a fontos, nem pedig az eszköz, amellyel elérhetjük.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu