Jótékonysági koncert – José Cura

A Salva Vita Alapítvány jótékonysági koncertjén lép fel ma este a Művészetek Palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a világhírű tenor és karmester, José Cura.
Az alapítvány 20 éve működik, célja kezdettől fogva a sérült emberek foglalkoztatási helyzetének javítása. Öt éve kerültek kapcsolatba José Curával, akit megkértek, hogy támogassa őket – a művész azonnal igent mondott, most már harmadik alkalommal lép fel az alapítvány jótékonysági koncertjén.
Az énekes-karmester még nem lépett fel a Művészetek Palotájában, most elragadtatott szavakkal beszélt az épületről.

– Ez a hely hihetetlen, tisztában vannak azzal, milyen érték van a kezükben? Egyedül Japánban láttam ehhez hasonló építészeti megoldásokat. Amikor vagy tíz éve Magyarországon jártam, az akkori kulturális miniszter mesélte, hogy tervezik ennek az épületnek a felépítését. Elmondta, hogy örülnének, ha az első szezonban fellépnék. Most itt vagyok, bár ez már nem az első évad – eltelt pár év, de eljöttem – mondta José Cura tegnap sajtótájékoztatóján. Elárulta azt is, hogy argentin zenét hoz most, ami még izgalmasabbá teszi számára ezt az estét.

– Az első részben dalokat játszunk, a másodikban pedig egyházi zenét, de argentin egyházi zenét. Ennek az alapját táncok képezik, hasonlóképp Kodály zenéjéhez – a kyrie eleison közben mi is táncolni fogunk. Így a vallás sokkal szórakoztatóbb lesz. Ez új élmény a magyar közönségnek. Indián hangszereket is láthatnak, poncsót viselünk majd. Nagy élménynek ígérkezik ez a koncert a számomra is – beszélt a programról.

José Cura korábban fellépett már Budapesten: újságírói kérdésre elárulta, ez számára mindig nagy élmény, hisz hazánkban született a zene több jelentős alakja.

– Olyan nekem ide érkezni, mintha a Vatikánba utaznék. Magyarországon erőteljes hagyománnyal versengek, mellyel szemben vesztesnek érzem magam. Az egyetlen esély, hogy valami eredetit nyújtok, nem reprodukálok olyasmit, amit valószínűleg csináltak már itt, ráadásul sokkal jobban nálam. Mindig magamat adom ilyenkor, és abból tudom, hogy sikeresen, hogy a másnapi kritikák azt róják fel nekem, hogy nem hasonlítottam valaki másra – mondta Cura, aki a koncert első részében egy maga szerezte dalát is előadja.

Ez egy drámai darab részeként megszületett, hét dalból álló ciklus része, mely Pablo Nerudáról, a chilei költőről szól. Eredetileg ezt a darabot akarta eljátszani a koncert első felében, ám végül úgy döntött, ennél színesebb programot szeretne, de nem tett le arról, hogy a darabot később még bemutassa hazánkban, Neruda feleségének szerepében magyar énekesnővel.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu