Lisa Gerrard: a magyar közönség tiszteletteljes

Holnap Budapesten lép fel a Dead Can Dance énekesnője Havasi Balázs két Aréna-koncertjének vendégeként.
Budapest izgatottan várja a különleges fellépését Havasi Symphonic Aréna koncertjén. Mit gondol a formabontó előadásról?
– Csodálatos esélynek tekintem, hogy elmélyedjek egy nagy művész munkájában. Én is izgatottan várom. 

Miért döntött úgy, hogy szerepet vállal benne? 
– Amikor meghallottam a műveit, újra szerelmes lettem a zongorába. Folyékony halmazállapotú, átlátszó, szívből jövő és mélyre hatoló.

Az Arénában koncertezett tavaly a Dead Can Dance együttessel. Tapasztalt valami különbséget a budapesti közönséggel kapcsolatban?
– Igen, úgy éreztem, hogy a magyarok mélységesen érző emberek, akik olyan időben élnek, ami a sajátjuk. Tiszteletteljesek olyan értékek iránt, amelyekkel sokan már elveszítették a kapcsolatukat. Nagyon különleges közösség. 

Közreműködik Havasi legismertebb, sokféleképpen feldolgozott szerze-ményében, a Viharban is. Önnek mit jelent ez a tétel?
– Nagyon találó a címe. Felszabadítva érzem magam attól, hogy ez a zene képes embereket szabaddá tenni.

Los Angelesben már dolgoztak együtt a Vihar stúdiófelvételein. Milyennek találta a közös munkát? 
– Az igazi művész a hiúság hiányáról ismerszik meg. Havasi Balázs egy alázatos óriás, megerősíti az ember hitét az emberiségben. Briliáns, és teljesen átadja magát a szívének. Kiváltságnak tartom, hogy időt tölthettem vele és hozzátehettem a zenéjéhez. 

Ön és Havasi is előadó és zeneszerző egyben. Elsősorban minek tartja magát?
– A két dolog teljesen elválaszthatatlan egymástól. Leginkább absztrakt művészként szeretek magamra tekinteni.

Ma azon kevesek egyikének nevezhető, akiről Ausztrália a leginkább ismert. Gondolja, hogy a nemzetisége különleges felelősség is? Motiválja ez a tényező az érdeklődését a világzene iránt? 
– Makacsul imádom a hazámat! Színültig van kulturális sokféleséggel és egyfajta kvintesszenciális kapcsolattal az ősi energiához. Minden nemzet felelős azért, hogy megőrizzük a finom ösvényt a gyermekeink, az idősek, az állatok és a természeti környezetünk számára. Ma még lehetséges a hallás nemcsak füllel, de lélekkel is. Havasi Balázs zenéje bizonyíték erre.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu