Hajós András: mi tartson vissza a megőrüléstől?

Zenekara, az Emil.RuleZ! talán utoljára lép fel a december 28-i Indoor Fesztiválon.
Öt év kihagyás és a negyedik nagylemezük tavalyi megjelenése óta a negyedik koncertjüket adják az Indoor Fesztiválon…
– És lehetséges, hogy ez egyben az utolsó is lesz. Mostanában dől el, tudjuk-e folytatni a visszatérési kísérletet. A kihagyott évek alatt mindenkinek lett saját projektje, zenekara, nem biztos, hogy hobbistaként képesek vagyunk tovább csinálni. Az, hogy a dalaink életben maradjanak, elsősorban Gyurit (Hegyi György szövegírò-basszusgitáros – a szerk.) és engem izgat, hiszen mi írtuk őket. 

A nyári koncerteken úgy tűnt, élvezik, hogy újra együtt zenélhetnek, és a körülményeket is ismerték. Mi változott?
– Arra gondoltunk, hogy a visszatérés csak akkor tud működni, ha a pénz nem érdekli a csapatot. De ha egyébként mindenkinek tele a naptára, nem olyan vicces egy szabad szerdai napon lemenni vidékre zenélni. Az emberek teljes joggal kérdezik, hogy van-e gázsi, és ha nincs, inkább a pihenést választják. Én sem én úgy élek, ahogy képzelik, a többiek főleg nem. A frontemberek mögött álló zenészek kilencven százalékának súlyos megélhetési problémái vannak. Persze a zenészromantika megvan, de jelentem: 44 éves vagyok, nem véletlenül szoktak az emberek ilyen korukra alkoholistává, drogossá, elmebeteggé válni.

Lehet megoldás?
– Gyurival ezen kínlódunk, és úgy tűnik, két út áll előttünk: elengedjük a többieket és profi fiatalokkal életben tartjuk az Emil.RuleZ!-t, vagy szobakutyákká válunk és őrült netzenekarént folytatjuk. Ha úgysem játszik minket rádió, akkor mi tartson vissza attól, hogy elmebeteg Frank Zappává váljunk, és 27 perces számokat írjunk, amiből 17 perc torzított sertésröfögés? Az Emil.RuleZ! egyébként nagyon rosszul járt azzal, hogy tévézni kezdtem. Soha sehol nem szerepeltünk emiatt, a tehetségkutatókban nem énekelték a fellépők a dalainkat. Nem mintha a csatornák nem ajánlották volna fel, de úgy döntöttem – akkor helyesen –, hogy nem kérünk ebből. Ma már ez talán másként lenne. Az Emil.RuleZ!-zel minden pad alá beestünk amiatt, hogy függetlennek akartuk tartani.

Az Emil.RuleZ! mellett van másik, a világhírű Modern Art Orchestrával közös zenei produkciója is, a ZeneHajó. Milyenek a tapasztalatai?
– A ZeneHajó is szerelemprojekt, érdekes kísérlet, nagyon jól érzem magam benne. Minden hónap utolsó vasárnapján van gyerekfoglalkozásunk, egy klasszikus kakaókoncert, ahol bemutatjuk a gyerekeknek a hangszereket, dalokat rögtönzünk, a végén pedig közösen írunk is egyet. Ezekből gyűlt össze az az anyag, ami a most megjelent CD alapját adta. Ez a világ egyik első gyerek-dzsesszlemeze, big bandre írt, egyszerűbb klisékkel dolgozó, de mégiscsak komolyan hangszerelt lemez, ami felnőttek számára is fogyasztható. És ami fontos számomra ebben: az elmúlt három évben öt olyan gyerekkel találkoztam a koncerteken, akiken láttam, hogy eltalálta őket valami. Az egyik nem tudta levenni a szemét a tubáról, és most már tanulja is.

A televízióban jó ideje többnyire tehetségkutatók – például Az ének iskolája – zsűrijében tűnik fel. Hogy érzi magát ebben a szerepben?
– Ez a műsor életem egyik televíziós élménye. Szerettem, bár magam is féltem tőle az elején. Nemrég találkoztam a gyerekekkel, akikkel együtt dolgoztam, és megkérdeztem tőlük, közelebb juttatták-e a történtek őket ahhoz, amire vágytak. Igennel válaszoltak, ahogyan arra is, hogy boldogabbak-e, mint azelőtt. És igen, jelentkeznének másodszor is. Az ő világukban a televíziózásnak nincs akkora jelentősége, mint ahogy mi gondoljuk, hiszen abban nőnek fel, hogy folyamatosan megosztják az életüket az interneten. Beszéltem a szüleikkel is, szerintük is építette őket, amit kaptak. Hosszabb távon persze vannak buktatók, nehézségek, de nem hiszem, hogy kevesebb buktató és nehézség van annak az életében, aki egy ilyen műsorból kimarad.

Szerepelt a Sztárban sztár zsűrijében is. Fellépni nem lett volna kedve?
– Nem. Nagyon mást gondolok a zenéről, illetve arról, mi abban az én szerepem. Borzasztóan becsülöm ugyanakkor az énekesek munkáját és odaadását. Ezzel együtt még mindig jobban érdekelne Szandi saját dala, mint az, hogyan ad elő egy Cserháti-számot. Vagy, ha mégis azt énekel, akkor hogyan dolgozza fel. A zenére vagyok kíváncsi, de az emberek többségét ma nem ez érdekli, csak a látvánnyal fogyasztják. 

Mégis részt vesz ilyen műsorokban…
– Igen, hiszen ezekből keresem meg a pénzt. Ez a munkám, ebből tartom el a családomat, fizetem a lakáshitelemet, ebből engedhetem meg magamnak, hogy gázsi nélkül dolgozzak olyan ügyeken, amelyeket fontosnak tartok. Ez a maga módján egy ésszerű és élhető kompromisszum.

Nem akar újból egyedül a nézők elé állni?
– Nem a színpadért és a fényért érdekel már a szereplés. Sok konfliktusom származik abból, hogy ezt félreértik. Sok felkérést azonban már azért nem vállalok el, mert nem érdekel a taps. Nem tolom már azzal a hőfokkal, mint korábban, és ez is oka lehet annak, hogy az Emil.RuleZ! megfenekleni látszik. A régi koncertre járók emlékezhetnek, hogy fetrengtem, ugráltam, leöntöttem magam… de szerintem nem annak kell magyarázkodni, aki 44 évesen ezt nem akarja csinálni, hanem annak, aki igen. Az ember, akit színpadra vet a sors, és öt-hat évnyi tombolás után nem tud lejönni az egotripről, nem talál valami hivatást, magának, megrekedt egy infantilis szinten. Én megtaláltam, és már csak akkor fogok fetrengeni, ha van értelme.

Mit csinálna szívesen?
– Egyre több dalt fogok írni másoknak, és lehet, hogy egyszer csinálok valami önálló anyagot is. Illene már befejeznem a könyvemet is, amire leszerződtem, de még sehol sem tartok. Regény lesz, fikció. Színházi munkáim is lettek, amiket nagyon szeretek, új kihívást jelentenek. És jó lenne egyszer egy országos slágert összehozni, olyat, aminek a slágerré válását nem akadályozza a műsorpolitika, az, hogy milyen emberek ülnek egy rádió vezetésében. Mert ma ez a helyzet, ami nagyon idegesítő.
 

NÉVJEGY - Hajós András

1969. május 3-án született.

Az Emil.RuleZ! 1993-ban alakult. Négy nagylemezük jelent meg (Zazie az ágyban; Hisztis; zanga!zanga; Gyere át!).

Első talkshow-ja 2003-ban indult Magánszám címmel, a következő évben a Késő este Hajós Andrással, majd a Benne leszek a tévében! című műsort vezette.

2009-ben Déri János-díjat kapott.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu