Meghalt a Száll a kakukk fészkére filmproducere

Meghalt Saul Zaentz producer, akinek kezei alól három Oscar-díjas film is kikerült. A 92 éves alkotó San Franciscó-i otthonában hunyt el.
Zaentz, aki a zenéről váltott a filmekre, nem volt túl termékeny alkotó, de kiemelkedő filmekhez adta nevét, elsősorban olyan komplex irodalmi adaptációkhoz, amelyeknek a megfilmesítését a hollywoodi stúdiók általában túl bonyolultnak tartják.

Első filmjével, az 1972-es Payday-jel együtt csupán tíz filmet készített, amelyek közül azonban három is megkapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat: a Száll a kakukk fészkére, az Amadeus és Az angol beteg. Ő volt a producere A Gyűrűk Ura 1978-as animációsfilm-változatának is, amely hatással volt Peter Jacksonra, a későbbi, nagy sikerű Gyűrűk Ura-filmek rendezőjére is.

Saul Zaentz a régi Hollywood képviselője volt, aki hatalmas figyelmet szentelt filmjeinek és a végsőkig elment azért, hogy tökéletesre sikerüljenek. Gyakran saját pénzét is felhasználta finanszírozásukhoz. A rendezőkben értékelte az egyedi látásmódot, és esélyt adott addig viszonylag ismeretlen filmeseknek is.

Unokaöccse és üzleti partnere, Paul Zaentz tájékoztatása szerint az Alzheimer-kórban szenvedő producert pénteken érte a halál.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu