Kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Kristen Stewart, Ryan Reynolds és Michael Fassbender új filmjeit is vetítik a független filmesek csütörtökön kezdődő legnagyobb filmmustráján, a harmincadik évfordulóját ünneplő utahi Sundance Filmfesztiválon.
„Meg akarjuk fogni a közönséget és valami váratlannal akarjuk meglepni őket” - fejtette ki Trevor Groth, a Park Cityben zajló 11 napos rendezvény programigazgatója. Idén 187 játékfilmet és rövidfilmet mutatnak be, ezek közül 67 került be a versenyprogramokba, amelyek díjazottjait a fesztivál záró napján, január 26-án jelentik be.

Számos olyan produkciót vetítenek, amelyeknek ismert sztárjai szokatlan szerepben mutatkoznak be. Kristen Stewart a Camp X-Ray című filmben a guantanamói fogolytábor őrét alakítja, aki egy dzsihádista rabbal kerül szoros kapcsolatba. Ryan Reynolds zűrös fejű gyári munkást játszik, akinek beszélő kutyája és macskája ad tanácsokat a The Voices című drámában. Michael Fassbender viszont zenei géniuszt alakít, akinek arcát a Frank című rejtélyes vígjátékban végig egy porcelán fej takarja.

Az idei újdonságok közé tartozik a Sundance Kids program, amelyben öt éven felüli gyermekek számára készült alkotásokat láthat a fesztivál fiatal nézőtábora.

Színészből lett rendezők

A Sundance adta lehetőséggel élve újabb jól ismert színészek mutatkoznak be rendezőként: William H. Macy a Rudderless, John Slattery a God's Pocket, David Cross pedig a Hits című filmjével érkezik a téli időpont miatt „a világ leghidegebb fesztiváljának” is becézett seregszemlére.

„Mindig felkelti az érdeklődésünket, ha a színészekből válnak rendezők” - hangsúlyozta John Cooper fesztiváligazgató. A Sundancen minden évben akadnak olyan színészek, akik több alkotásban is feltűnnek, idén többször látják majd a nézők Elle Fanninget, Philip Seymour Hoffmant, Anna Kendricket és Elizabeth Mosst is.

Cooper örömét fejezte ki, hogy hollywoodi sztárok alacsony költségvetésű filmekben csillogtatják meg tehetségüket, mint Sam Shepard és Don Johnson a Cold in July című alkotásban vagy Glenn Close a Low Down című drámában. A Sundance Filmfesztivál harminc éve Robert Redford kezdeményezésére a független filmgyártás inkubátoraként jött létre. A három évtized alatt valóra vált Redford álma a független film támogatásáról. Brandként rendkívül hatásosan működik: a Sundance ma már szinonimája a világ legkiemelkedőbb független filmművészetének - emlékeztetetett a BBC News.

A fesztivál visszatérő vendége, Julia Reichert amerikai dokumentumfilmes szerint a Sundance első éveiben olyan volt a független filmeseknek, mint egy családi összejövetel. A nagy változás 1989-ben történt a fesztivál életében, amikor Steven Soderbergh bemutatta Szex, hazugság, videó című filmjét. A kis költségvetésű dráma hatalmas kritikai sikert aratott és a piacon is megállta a helyét, amivel bizonyította, hogy a független film is jó befektetés lehet. Reichert szerint ettől fogva a független film megjelent a filmismertetésekben, felfedezte a közönség és Hollywood érdeklődését is felkeltette.

Tarantino is „itt kezdte”

A Sundance számos híresség pályafutását indította el, köztük David O. Russell, Darren Aronofsky és Quentin Tarantino rendezőkét. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fesztivál felfedezettjei közül nagyon kevesen távoznak forgalmazási szerződéssel, ritka az olyan sundance-es film, ami a jegypénztáraknál is kasszasiker lesz. Ennek ellenére számos fiatal filmes tekinti a fesztivált sorsdöntő kiindulópontnak karrierje szempontjából.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu