A valódi Amerikai botrány

Az eredeti történet szereplői beszélnek arról az eseménysorozatról, amelynek alapján a díjátadók szezonjának egyik sikerfilmje megszületett.
Ha eddig még nem látta az Amerikai botrányt, le merjük fogadni, hogy előbb-utóbb meg fogja nézni. David O. Russell Golden Globe-díjas filmje a korrupt amerikai politikusokat leleplező Abscam-botrány történetére épít, és könnyen az Oscar-gála nagy győztese lehet.

Robert Del Tufo egykori amerikai államügyész látta a filmet, melyet a következőképpen tudott összefoglalni: – Mel Weinberg még 90 évesen is ki tudja zsebelni az embert!

Weinberg a filmben konzulensként működött közre, és ugyanúgy részese volt az eredeti esetnek, mint Del Tufo. Weinberget csalóként leplezte le az FBI, a férfi azonban annak érdekében, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia, beleegyezett abba, hogy együttműködik az FBI-jal. John Good, az ügynök, aki az akciót vezette annak idején, így emlékszik Weinberg bevonására: – Azt mondtam az ügynökeimnek, hogy informátorokat kell gyűjteniük. Egyiküknek gondjai voltak a dologgal, ezért Melt bíztam rá.

A partnerség pedig az FBI egyik legjobb döntésének bizonyult abban az időszakban, amikor egyre szisztematikusabban kezdtek el informátorokkal és fedett ügynökökkel dolgozni. – A nyomozások rendszerint a Mel Weinberghez hasonló kisstílűbb bűnözők beépítésével kezdődtek, hogy aztán feljebb és feljebb tudják küzdeni magukat – mondja John Fox, az FBI történetének kutatója.

Weinberg nagyszerű befektetésnek bizonyult: az FBI hamar felfedezte, hogy nagy potenciál van benne, miközben ő egyre kijjebb és kijjebb tolta határait. Eközben pedig a nyomozók arra is rájöttek, hogy országuk nem szűkölködik korrupt politikusokban sem, a szálak pedig New Jersey-ből egészen Washingtonig vezettek.

Az akció következő lépésében több ügynök Karim Abdul Rahman, egy fiktív arab sejk szerepét alakítva találkozott törvényalkotókkal, akiknek pénzt ajánlott politikai szívességekért cserébe. A terv működött: a 30 megkeresett politikus közül heten el is fogadták a kenőpénzt, amiért később mindegyiküket elítélték, akárcsak további 5 kormánytisztviselőt.Sokkal többeket is rajtakaphattak volna, de Del Tufo szerint az akciót nem a megfelelő módon kezelték. Ettől függetlenül is nagy visszhangja volt az esetnek, melyből már korábban is terveztek filmet forgatni Moon Over Miami címmel, Dan Aykroyd és John Belushi főszereplésével, Louis Malle rendezésében.

Az 1982-es tervekből végül nem lett semmi, miután John Belushi még abban az évben elhunyt. A magyar mozikban tegnap bemutatott filmben végül Christian Bale kapta meg az eredetileg Belushinak szánt szerepet – az Amerikai botrány Irving Rosenfeldje Mel Weinberg karakterére épül. Az akciót vezénylő John Goodból és Tony Amorosóból gyúrták össze Bradley Cooper szerepét, Richie DiMaso karakterét.
 

Az Abscam

Az FBI akciója 1978–80 közt zajlott, korrupt politikusok leleplezésével kezdtek bele.

Az ügynökség egy Abdul Enterprises nevű fedőcéget hozott létre az akció védésére, majd felvették az álsejk, Karim Abdul Rahman és a politikusok találkozóit.

Egy szenátor, a kongresszus hat tagja és mások elítélése volt az akció eredménye.

Ellentmondásos ugyanakkor az Abscam megítélése: egy ügyvéd szerint az akció átverés volt az átverésben, mivel megszegték a titkos akciók szabályait, és Weinbergnek 150 ezer dollárt fizettek a szerepéért.

Ma százszor rosszabb
„Egészen hihetetlen, hogy ilyen dolgok történhettek akkoriban, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ami ma történik, az még százszor rosszabb.”
(John Good FBI-ügynök, aki az akciót vezette annak idején)
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu