Amikor még tényleg szólt a zene

Mi lett a sorsuk a rendszerváltás előtti legendás kluboknak? Utánanéztünk néhánynak.

Ikarus Művelődési Központ

A XVI. kerületi Ikarus gyárral szembeni háromszintes épület 1955-re készült el. Az első emeleten alakították ki a mozitermet, ahol már a kezdetektől egyéb rendezvényeket, így koncerteket is szerveztek. A művelődési központ 1981-ben saját együttesének fogadta a Kontrollt, a házigazdák mellett pedig fellépett itt többek között az Európa Kiadó, a Neurotic, de volt LGT-koncert is. Bódy Gábor itt forgatta a Kutya éji dala című filmjének egy-egy jelenetét.

1982-től az alagsorban beindult az Ikarus diszkó. A délutáni tinidiszkót és az esti nagy diszkót főként a környék fiataljai látogatták. A művelődési házat azonban 2001-ben váratlanul bezárták. Azóta csak alkalmanként volt nyitva, itt forgatták például a Made in Hungaria című filmet.

Az épületen több mint tíz éve függ az „eladó” felirat, bár külsőre nem tűnik túlságosan romosnak, úgy látszik, komoly érdeklődő nincs rá.


 

Fiatal Művészek Klubja

Az 1960-ban megalakított klub annak ellenére is a hazai művészellenállás központjává tudott válni, hogy működését szigorúan ellenőrizték. Az alapítók – többek között Antal Imre, Csukás István, Szokolay Sándor és Kazimir Károly – az Andrássy út 112. szám alatti épületet saját kezűleg festették ki, és szerezték be a berendezési tárgyakat, de ők működtették például a büfét is. 

Az FMK sem csak egy zenei klub volt: rendszeresen szerveztek irodalmi esteket, képzőművészeti kiállításokat és politikai vitafórumokat is. Évtizedeken át ez volt a hazai underground kultúra egyik oázisa. 1994-ben a Fővárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy az FMK-t átköltözteti a Liliom utcába, az Andrássy úti épületet pedig eladja. A Trafó – Kortárs Művészetek Háza 1998-ban nyílt meg az FMK kvázi jogutódjaként. Az Andrássy út 112.-ben jelenleg a KOGART kortárs galéria, illetve egy étterem működik.
 

Metró Klub

Az épület több mint százéves. Eredetileg játékáruház volt, különleges homlokzata is ennek állít emléket. A bolt 1950-ig működött, miután becsődölt, Szakszervezetek Országos Tanácsa Egressy Gábor Művészeti Klubként, vagy ismertebb nevén Egressy Klubként működött. Ezt váltotta 1960-tól a Metró Klub, mely eredetileg a metrót építő munkásoknak szánt szórakozóhely volt a Dohány utcában.A Metró Klub azonban működése kilenc éve alatt a hazai beatmozgalom egyik fellegvára és egy egész generáció kultikus szórakozóhelye lett. Ennek állít emléket például a Metro együttes Egy este a Metró Klubban című albuma is. 

A 70–80-as években kulturális központként, rendezvényteremként funkcionált a hely, iskolai ünnepélyeket, kiállításokat, koncerteket tartottak itt. A rendszerváltás után több butik váltotta egymást az épületben, 2001-ben pedig eladta az önkormányzat. Több tulajdonosváltást követően ma újra szórakozóhelyként üzemel, és az eredeti homlokzatot is restaurálták.
 

Tilos az Á

Már a rendszerváltás hajnalán, 1989 szilveszterén nyílt meg a klub a Mikszáth Kálmán téren, a Bakony étterem helyén. A Tilos az Á volt talán a prototípusa a mai budapesti alternatív kocsmának, így nem maradhatott ki ebből a listából sem. A hely pincéje teret adott a legkülönbözőbb zenei irányza-toknak, fellépett itt többek között a Tudósok, a Korai Öröm és a Quimby is. 1991-ben itt indult be kalózrádióként a Tilos Rádió, és innen nőtte ki magát a későbbi TÁP Színház is. 

Az orosz kivonulás alkalmából rendezett bulin Frank Zappa is megjelent, és zenélt is az este folyamán. Talán nem véletlen, hogy a ma itt működő kávézó és étterem neve Zappa Caffe.
 

Kassák Klub

A zuglói Uzsoki utcai intézményt 1968-ban építették fel társadalmi munkában. Itt indult el 1973-ban az első, mindenki számára nyitott táncház a Sebő együttes közreműködésével, miközben koncerteztek itt alternatív zenekarok is. A kis zuglói klubban adta például búcsúkoncertjét Radics Béla Sakk-Matt nevű formációja 1969-ben, és itt köszönt el a közönségtől 1981-ben az URH zenekar, mely rövid fennállása alatt a hazai new wave mozgalom törzshelyévé tette a Kassákot. Fellépett itt pályája elején a KFT, és itt debütált a Kontroll Csoport is. 

A hely sorsát a Petőfi Csarnok felépítése pecsételte meg. A Kassákot 1990-ben bezárták, majd az önkormányzat a Szabó Ervin Könyvtárral közösen kibővítette az épületet. Jelenleg is fiókkönyvtárként működik, de itt kapott helyet a Zuglói Ifjúsági Centrum is.


Fekete Lyuk

Bár a VIII. kerületi Golgota utcában működő hely története nem ölelt fel évtizedeket, mégis kihagyhatatlan egy ilyen listából. A későbbi Vörösmarty Művelődési Ház alagsorában működő Fekete Lyukat 1988-ban nyitották meg, hogy helyet biztosítsanak az akkori alternatív, majd a punkzenekaroknak is. A sajtóban nagyon rossz híre volt, és a környékbeli lakók panaszai miatt a rendőrség is gyakran megfordult itt. Ez volt az egyik első hely, ahol pogózni lehetett, és az sem volt ritka, hogy a vendégek elaludtak a földön. A Fekete Lyukban olyan, ma már országosan ismert zenekarok léptek fel, mint a Tankcsapda, a Sex Action, az Au-rora, a Kispál és a Borz, de koncertezett itt például a Chumbawamba is. A helyen stúdió is működött, saját újságot és kazettákat is adtak ki, a Rolling Stones magazin pedig beválasztotta a kedvenc klubjai közé. 

1993-ban azonban a Fekete Lyuk a csőd szélére került, 1994-ben bezárták. Bár 1999-ben újra megnyílt, ma már nyoma sincs az egykori legendás szórakozóhelynek.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu