Kitüntetést kapott Baán László

A Katolikus Izabella-rend középkeresztjével tüntették ki Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) főigazgatóját a magyar-spanyol kulturális kapcsolatok terén végzett munkásságáért; a kitüntetést Enrique Pastor de Gana, a Spanyol Királyság magyarországi nagykövete adta át pénteken Budapesten.
Az Izabelláról, Kasztília és Aragónia királynőjéről elnevezett Katolikus Izabella-rend (Orden de Isabel la Católica) keresztje az egyik legmagasabb rangú spanyol elismerés, amelyet VII. Ferdinánd spanyol király alapított 1815-ben. A rend nagymestere a mindenkori spanyol király; középkeresztjével a spanyol Külügyminisztérium azokat a személyeket jutalmazza, akik jelentősen hozzájárulnak a spanyol és más nemzetek kapcsolatának javításához - közölte a Spanyol Királyság budapesti nagykövetsége.

Az eseményen részt vett Gabriele Finaldi, a madridi Museo Nacional del Prado főigazgató-helyettese is, aki Baán Lászlóval közösen bejelentette, hogy a budapesti múzeum a Pradóval együttműködésben 2016 őszén nagyszabású El Greco-kiállítást rendez.

A Szépművészeti Múzeum tájékoztatása szerint Baán László a Szépművészeti Múzeumban 2004-es hivatalba lépése óta számos, a spanyol, illetve latin-amerikai képzőművészetet bemutató kiállítást szervezett, többek között az El Greco, Velázquez, Goya - Öt évszázad spanyol festészetének remekművei (2006), az ...és akkor megérkeztek az inkák. Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból (2007), a Jézus nyomában - El Greco Szent Jánosa (2008-2009) és a Fernando Botero (2010-2011) című tárlatokat.

A Szépművészeti és az MNG Art on the Street from Budapest címmel közösen mutatta be Barcelonában 2013 őszén gyűjteménye 26 remekművének nagyméretű reprodukcióit, majd a tárlat tavasszal Madridban lesz látható.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu