On The Spot: Náci gének?

A ma esti On The Spot: Diktátorok gyermekei epizódjának főszereplője, Bettina Göring sterilizáltatta magát: nem akarta, hogy folytatódjon a vérvonal.
Az Arany Nimfa-díjas Cseke Eszter és S. Takács András legújabb sorozatában teljhatalmú vezetők leszármazottait kutatja fel, mint például Augusto Pinochet, Pol Pot, Idi Amin Dada vagy Fidel Castro gyerekeit és rokonait. A ma esti filmben Bettina Göringgel találkozhatunk, akit ugyan csak távoli rokonság köt a náci birodalom második emberéhez, Hermann Göringhez, de gyerekkora óta cipeli náci felmenőinek örökségét. Először egy dél-amerikai úton szembesült azzal, hogy az őseit máig hősi mítosz övezi bizonyos körökben, amikor az odamenekült náci bűnösök rokonai a neve miatt akartak találkozni és barátkozni Bettinával. Ő inkább undorodott a Göring név hallatán, olyannyira, hogy megváltoztatta a nevét…

A film Berlinben kezdődik, ahova Bettina Göring és férje látogatóba érkezik az Egyesült Államokból. A filmesek elkísérik őket a berlini zsidó múzeumba egy provokatív kiállításra, amely a náci idők ideológiáját eleveníti fel, és felvonultatja a zsidókkal szembeni sztereotípiákat… A házaspár útja egy erdei ösvényen vezet tovább, ahol órákon át bolyonganak, hogy megtalálják Göring egykori rezidenciáját, amely egy tó partjára épült, de a háború végén Göring felrobbanttatta, hogy ne jusson az ellenség kezére. Itt csúcsosodott ki a morfiumfüggő Hermann Göring megalomániája, aki olyan palotát építtetett, hogy a világ minden tájáról a csodájára jártak. Archív fotókon látható, amint Adolf Hitlert kalauzolja a kastély kertjében, és szinte minden fotón más egyenruhát visel, a feljegyzések szerint esetenként naponta ötször is átöltözött, hogy újabb és újabb pompás öltözetekben jelenjen meg a vendégei előtt.

A kastély körüli mendemondákat és saját élményeiket Bettináék később elmesélik német barátaiknak is, akikhez vacsorára hivatalosak. Már a desszertnél tartanak, amikor szóba jön, hogy mi történt a német családokban a második világháború után, milyen titkokat őriztek a szülők, és hogyan nőtt fel egy generáció anélkül, hogy valójában tudta volna, mi történt. A vacsoraasztal körül sok mindent megtudunk a náci rendszer utáni iskolákról, családi vitákról és arról is, hogy Bettina Göring ma mit gondol a holokauszttagadókról és a neonácikról.Bettina évtizedeken át menekült a családi örökség elől. Később egyre részletesebben akarta megismerni a felmenők múltját, majd rájött, hogy nincs más út, mint szembenéznie az ősök tetteivel, bármilyen terhet is jelentsen ez. De itt korántsem ért véget a történet, éveken át bűntudata volt, Holokauszt-túlélőkkel találkozott, hogy könnyítsen a lelkén, csakhogy ez sem oldotta meg a problémáját. További hosszú évek kemény munkája után be kellett látnia, hogy a megbékéléshez nem elég, ha bocsánatot kér az áldozatoktól, hanem neki is meg kell bocsátania a saját őseinek, bármit is tettek. A film egyik legmegdöbbentőbb jelenete, amikor Bettina Göring elmeséli, hogy harmincas évei elején elköttette a petevezetékeit, hogy véletlenül se folytatódjon a náci vérvonal.

A ma esti On The Spot rengeteg kínos, kényes és fontos kérdést feszeget, ami a fasiszta múlttal való szembenézést illeti, egy személyes történeten keresztül, a náci birodalom második emberének árnyékában. A Diktátorok gyermekei második része ma este 21.05-kor az M1-en látható.
 

A Göring család kettős élete

Hermann Göring keresztapja, akit Bettina Göring szerint Hermann a saját példaképének is tekintett, zsidó származású volt.

Miközben Hermann Göring sok millió zsidó haláláért felelős, testvére, Albert Göring a második világháború idején zsidókat mentett.

Bettina Göring felmenői között egyszerre találni fasisztákat és antifasisztákat. Az összetett múlttal való szembenézés évtizedekbe telt.

Hermann Göring
A náci birodalom második embereként Hitler őt nevezte ki első számú helyettesének. Ő írta alá a zsidókérdés „végső megoldását”, ezzel hatmillió zsidó szisztematikus meggyilkolását rendelte el. A második világháború után a nürnbergi perben kötél általi halálra ítélték, de Göring megmérgezte magát.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu