Aréna-koncert az 50 éves Illéssel

Beatünnep címmel rendeznek koncertet december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában az idén 50 éves Illés zenekar közreműködésével.
Az est Szörényi Leventére, Bródy Jánosra és Szörényi Szabolcsra épül, de számos más előadó lép fel az Illés-jubileum tiszteletére.

„Még játszóképesek vagyunk, el tudjuk döngetni azokat a nótákat, kellő segítséggel. Egy teljes, kétórás koncertet már nem vállalok, ezt elsősorban énekesi szempontból nem szeretném forszírozni” - mondta Szörényi Levente a szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Megjegyezte: az olyan jellegű nagyszabású koncertektől, amelyen végig a színpadon van, 2010-ben a Hattyúdal című Aréna-esttel végleg búcsút vett.

Bródy János hozzátette: a régi Illés-dalok maradandóak, ma is érvényes mondanivalóval rendelkeznek, és reméli, ez ki is fog derülni decemberben.
"Ma van hetven éve, hogy 1944. március 19-én megtört a magyar állam és nép szuverén önrendelkezése. Amikor ötven évvel ezelőtt beléptem az Illés zenekarba, megkezdődött annak helyreállítása" - mondta Bródy János.

Az Aréna-koncerten Szörényi Örs fog dobolni, a hangzást az Óbudai Danubia Zenekar, egy hattagú rockszekció és vokál teszi teljessé, a karmester Kesselyák Gergely lesz. Novák Péter, a Beatünnep rendezője úgy fogalmazott, hogy a fellépők között lesznek a különböző tehetségkutatókból ismert generáció képviselői, illetve a hazai könnyűzenei élet progresszív irányzatához tartozó zenészek.

„Hagyományos értelemben vett Illés-koncert nem lesz többé, hiszen Pásztory Zoltán dobos 2005-ben, Illés Lajos billentyűs pedig 2007-ben elhunyt. A decemberi Beatünnep egy nagyon modern, 21. századi koncert lesz, a fellépők pontos névsorát a szerződések aláírása után hozzuk nyilvánosságra” - hangsúlyozta Rosta Mária, az Illés-év producere. Egy kérdésre közölte: meg fogják hívni Koncz Zsuzsát is a koncertre, de hogy fellép-e, nem tudni.

A Beatünnepre december 22-én építik fel a szükséges környezetet az Arénában, másnap próba lesz, 27-én főpróba. Rosta Mária kitért arra, hogy lesz egy-két vidéki bejátszó koncert, 21-én például a debreceni Főnix-csarnokban.

Újságírói kérdésre válaszolva Bródy János elmondta: egy ilyen rendezvény az úgynevezett "kisjogos" koncertek közé tartozik, vagyis előzetes hozzájárulás nélkül bárki, bárhol, bármilyen formában előadhatja a Sörényi-Bródy, valamint Illés Lajos szerzeményeit is, a jogdíjak az Artisjushoz mennek.

Az Illés-jubileum részeként június 20-án Tied a világ címmel Szente Vajk rendezésében húsz Illés-számból összeállított zenés darabot, sztori-gyűjteményt mutatnak be a Játékszínben. Itt is Szörényi Örs fog dobolni. „A színpad Magyarország kedvenceivel lesz tele, fellép egy rockzenekar, Feke Pál nemcsak közreműködik énekesként, hanem ő lesz a zenei producer is” - mondta Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója, a jubileumi Illés-év executive producere. Feke Pál megjegyezte: a legendás dalok eredeti hangvételét megtartják, a számokhoz tisztelettel nyúlnak. A Tied a világ produkció látható lesz a Békéscsabai Jókai Színházban, valamint a Szarvasi Víziszínházban is.

Rosta Mária beszámolt arról, hogy új epizódok készülnek az együttesről Vitézy László által készített, és 2000-ben bemutatott dokumentumfilm-sorozathoz. A négy új epizód 2000-től 2014-ig mutatja be az Illés életében történt vidám és szomorú eseményeket Eckhardt Balázs rendezésében. A Rózsavölgyi Kiadó gondozásában megjelenik egy daloskönyv az Illés mintegy száz számával, a Hungarotonnal együttműködve díszkiadásban megjelentetik valamennyi Illés CD-t és a koncertek DVD-verzióit, és augusztus 23-án a Kolozsvári Magyar Napokra Illés Tribute koncertet szerveznek.

Elhangzott, hogy idén lenne 40 éves a Szörényi testvérek és Bródy János Illés utáni zenekara, a Fonográf. Az Illés-emlékév miatt ennek megünneplése - és a zenekar esetleges fellépése - későbbre marad, ám karácsonyra megjelenik egy DVD a Fonográf 1984-es sportcsarnokbeli búcsúkoncertjéről.

„Szörényi Levente 2015-ben lesz 70 éves, ebből az alkalomból abban az évben lesz egy zeneakadémiai koncert, amelyre Gyöngyössy Levente 50 perces szimfóniát készít az Illés szekerén címmel” - közölte a sajtótájékoztatón Rosta Mária producer.

Az Illés együttes őse 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1964-től 1973-ig élte Illés Lajossal (billentyűs hangszerek, zeneszerzés), Szörényi Leventével (ének, gitár, zeneszerzés), Bródy Jánossal (gitár, szövegek), Szörényi Szabolccsal (basszusgitár) és Pásztory Zoltánnal (dobok). Ekkor az Illés a Metro és az Omega mellett az ország legnépszerűbb zenekara volt. Az Illés 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.

Néhány népszerű Illés-sláger: Ne gondold, Még fáj minden csók, A utcán, Keresem a szót, Eljöttél, A szó veszélyes fegyver, Amikor én még kissrác voltam, Miért hagytuk, hogy így legyen, Good bye London, Légy jó kicsit hozzá, Little Richard.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu