Elhunyt Oswald Morris legendás operatőr

Elhunyt 98 éves korában Oswald Morris, számos filmklasszikus, többek közt A domb, az Aki király akart lenni, az Odessa ügyirat operatőre, aki 1971-ben Oscar-díjat kapott a Hegedűs a háztetőn fényképezéséért.
Az idős művészt, aki közreműködött Stanley Kubrick és John Huston filmjeiben, az angliai Dorsetben érte a halál szerdai brit sajtójelentések szerint. A szakmában mindenki által Ossie néven emlegetett operatőr hétfőn halt meg otthonában.

Pályafutása során az amerikai filmakadémia díja mellett négyszer nyert BAFTA-díjat, alapítója és elnöke volt a brit operatőrök társaságának, amely hatalmas veszteségnek nevezte Morris halálát és tudatta, hogy tagjait lesújtotta a hír. Emlékeztettek arra, hogy az operatőr több mint hét évtizedet szentelt életéből a filmművészetnek.

Az 1915-ben született Oswald Morris 58 alkotásnak volt az operatőre, ő fényképezte többek közt John Huston 1952-ben készült Moulin Rouge című művét, amely forradalmasította a színes filmet. A rendező és Morris a Moby Dick és az Aki király akart lenni című filmekben is együtt dolgozott 1956-ban, illetve 1975-ben.

Egyik legnagyobb szakmai sikere a Lolita volt Stanley Kubrick rendezésében 1962-ben. Operatőrként ő jegyezte a John le Carré regényéből készült A kém, aki a hidegből jött című krimit és a 007 - Az aranypisztolyos férfi című Bond-filmet is.

A film világa már gyerekkora óta vonzotta, a nyári szünetekben vetítő volt. Végigjárta a szamárlétrát, statisztaként kezdte, onnan jutott el az operatőrségig. Munkáját a második világháború miatt félbeszakította, a királyi légierő pilótájaként részt vett a harcokban. A filmezéstől 1998-ban vonult vissza. Kitüntetései között szerepelt a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata, amelyet II. Erzsébet királynő adományozott neki a fényképezés és a filmipar szolgálatában végzett munkájáért.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu