Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár

Korszerűbb szolgáltatásokat kapnak és kényelmesebben kutathatnak az Országgyűlési Könyvtár megújulásával annak felhasználói - mondta pénteken, az intézmény felújítás utáni megnyitóján Kövér László házelnök.
Mint felidézte: a rendszerváltoztatást követően az Országgyűlési Könyvtár szélesre tárta kapuit a nyilvánosság előtt, és magas színvonalú szakmai szolgáltatással segítette a törvényhozás munkáját.

"Ma már a könyvtárak sokkal inkább információs központok, nemzedékek által felhalmozott tudásanyag gyűjtői, rendszerezői, terjesztői, a nemzeti kultúra őrzői" - mutatott rá az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta: a mostani ciklusban megújult Magyarország, benne az Országgyűlés, felújították az Országházat, korszerű látogatóközpont jön létre, újranyílik a parlamenti múzeum, és mindezek mellett nem maradhatott ki az Országgyűlési Könyvtár megújítása sem.

A könyvtár átalakításával a felhasználók korszerű szolgáltatásokat kapnak, kényelmesebb körülmények között kutathatnak, több az olvasótermi hely, számos kötettel, többek közt jelentős idegen nyelvű szakirodalommal bővült a kézikönyvtár, mindezek mellett a digitalizált dokumentumokat valamennyi magyar olvasó kutathatja - mondta el Kövér László, majd emlékéremmel és emléklappal köszönte meg mindazok munkáját, akik szerepet játszottak a könyvtár megújításában.

Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója felidézte, az Országgyűlés elnöke 2012-ben ideiglenes bizottságot hozott létre a könyvtár megújítása érdekében, majd a grémium javaslatai nyomán ment végre az intézmény működési struktúrájának és térszerkezetének megújítása.

A nagyolvasót Steindl Imre eredeti tervei alapján, az 1902-es állapotnak megfelelően állították vissza, így a teremnek csaknem duplájára nőtt a befogadóképessége és 5000-ről 30 ezerre nőtt a szabadpolcos könyvek száma.

Sor került az állomány frissítésére is - közölte az igazgató, hangsúlyozva azt is, hogy a távoli elérést és a helybenhasználatot ugyanolyan fontosságúnak tekintik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu