Martha Graham 120 éve született

Százhúsz éve, 1894. május 11-én született Martha Graham, a modern tánc mára klasszikussá vált amerikai úttörője, aki azt vallotta: "A mozdulat sohasem hazudik".
Graham csaknem hét évtizedig táncolt és koreografált, s ő volt az első táncos, aki a Fehér Házban felléphetett. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:
A jómódú pittsburghi ideggyógyász lánya egy gyermekkori táncelőadás hatására iratkozott be a tánciskolába. Alig múlt húszéves, amikor már a kísérletező és hagyományos koreográfiákat is műsorán tartó Denishawn társulat vezető táncosaként mutatkozott be egy azték témájú balettban. Két évig egy New York-i revüben is fellépett, egy némafilmben is látható volt egyiptomi táncával, de mivel önkifejezési formáját itt nem találta meg, szakított a szórakoztatóiparral.

1926-ban megalapította a Martha Graham kortárs táncművészeti központot, ugyanebben az évben adta első szólóestjét és debütált önálló koreográfusként. Graham elvetette a klasszikus balettet, amely szerinte "hazudik, szépet és könnyedséget mutat", miközben hatalmas munka van mögötte. Ő inkább a valóság kendőzetlen megmutatására törekedett, a legenda szerint társulatából kirúgta azokat, akikről kiderült, hogy balettórákra járnak.

Graham azt vallotta, hogy a test elmondja, amit a szavak nem tudnak kifejezni, az emberi test, a tánctér és a kellékek újfajta lehetőségeinek feltárásával a modern tánc egyik úttörője lett. Stílusjegyévé a szaggatott, szögletes mozdulatok váltak, táncosai az érzelmeket egész testük mozgásával fejezték ki - nem csoda, ha a klasszikus tánc rajongói idegenkedtek az apró rángásokkal megszakított, hirtelen indulatokkal tűzdelt koreográfiáktól. Felismerte, hogy a különféle légzési módszerekkel az emberi test teljesítménye befolyásolható, így jutott el a feszítés-lazítás (összehúzódás-elernyesztés) technikájához. Nagy hangsúlyt fektetett a talajmunkára, a talajon való bemelegítésre is. Mezítláb táncolt, saját technikájából "szótárt" is összeállított.

Az 1920-as években mások mellett César Franck, Robert Schumann, Szkrjabin, Händel, Honegger, Hindemith zenéjére, 1930-ban Kodály Zoltán Sirató című zongoradarabjára készített koreográfiát. Krónika című 1938-as munkáját, amely a nagy gazdasági világválság és a spanyol polgárháború meghatározta évtized problémáit ültette a tánc nyelvére, a modern tánctörténet kezdetének nevezik. 1932-ben első táncosként kapta meg a Guggenheim-ösztöndíjat, öt évvel később Roosevelt amerikai elnök előtt táncolhatott a Fehér Házban.

Graham a legkülönfélébb témákra készített koreográfiát, ezek között volt mitikus és történelmi tárgyú, tisztelgett Amerika múltja előtt, megidézte a bibliai Heródest, Emily Dickinson amerikai költőnőt, az angol Bronte-nővéreket, Szent Johannát, Stuart Máriát, a klasszikus görög drámák nőalakjait (Médea, Klütaimnésztra). Nőalakjai közül leghíresebb az Aaron Copland zenéjére írt Tavasz az Appalache-hegységben menyasszonya - ezt az 1944-es munkáját Amerika táncban megfogalmazott nemzeti himnuszának is nevezik.

Társulatának művészeti vezetője az 1930-as évek közepén a japán-amerikai Isamu Noguchi szobrász, formatervező lett. Az együttesnek sokáig csak női tagjai voltak, az első férfi 1938-ban, az Amerikai dokumentum című darabban lépett fel velük. (Erick Hawkins férje is lett, de később elváltak.) Fiatalabb kollégái és tanítványai közül számosan lettek világhírűek, mások mellett a tánc történetének egy másik óriása, Merce Cunningham. Graham viszonya ugyanakkor nem volt felhőtlen táncosaival, mert azok hol okkal, hol ok nélkül úgy érezték, hogy Graham nem hajlandó átengedi a főszerepet.

A színpadtól 74 évesen vonult vissza, ezt követően még néhány évig felügyelt társulata munkájára. Művészete elismeréseként 1976-ban Gerald Ford elnöktől megkapta a legmagasabb polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. 1985-ben nemzeti művészeti éremmel tüntették ki. Nevéhez mintegy 180 koreográfia fűződik, az utolsót egy évvel halála előtt készítette Scott Joplin egyik ragtime-jára, ezen előadáshoz a jelmezeket Calvin Klein tervezte. Martha Graham táncra gyakorolt hatását ahhoz hasonlítják, amilyet Pablo Picasso a 20. századi képzőművészetre, Igor Sztravinszkij a zenére, Frank Lloyd Wright az építészetre gyakorolt.

Martha Graham 97 évesen, 1991. április 1-jén hunyt el tüdőgyulladás következtében. A modern tánc "anyjáról" Ghostlight címmel 2003-ban játékfilm készült, érdekesség, hogy a táncosnő szerepét egy férfi táncos-koreográfus formálta meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu