Ausztria örömmámorban az Eurovízió miatt

Konfettiesővel, osztrák és szivárványszínű zászlókkal, transzparensekkel, szakállt festve köszöntötte rajongóinak hada vasárnap a bécsi repülőtéren Conchita Wurstot, az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák nyertesét, akinek győzelmét a tolerancia és a tisztelet jelként értékelték az osztrák politikai paletta szinte minden oldaláról.
Heinz Fischer köztársasági elnök az APA osztrák hírügynökséghez eljutatott közleményében Wurstnak gratulálva annak a véleményének adott hangot, a végeredmény nemcsak "Ausztria győzelmét jelenti, hanem a sokféleség és a tolerancia győzelmét Európában."

Werner Faymann kancellár az énekes nagyhatású előadását méltatva örvendetesnek nevezte, hogy "a zenei teljesítmény képes volt felülkerekedni az előítéleteken és az intolerancián".

A férfiként Tom Neuwirth néven született, de női külsővel, ám szakállal fellépő Conchita Wurst a döntőt követő koppenhágai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy álma vált valóra a győzelemmel, és a választással Európa megmutatta, hogy toleráns és tiszteletben tartja mindenki jogát ahhoz, hogy megválassza, miként kíván élni.

A verseny dán szervezői a toleranciát hirdették meg az idei fesztivál központi témájaként, és a meleg büszkeséget hirdető szivárványszínű zászlók egész héten lengtek Koppenhága szerte.

"Remélem változtatni tudunk néhány ember nézetén. Ő csak egy hölgy szakállal. De számunkra ez a győzelem olyan, mintha a Holdra szálltunk volna" - hangoztatta Rena Berto, Wurst ügynöke.
 

„Pontosan ez volt a célom, egy ilyen dal. Imádom a James Bond-széria Shirley Bassey által előadott zenekari betétdalát. Egy ilyen lehetőség talán csak egyszer adódik egy ember életében.” Conchita Wurst a győztes

A 26 éves osztrák énekes a legnagyobb tapsot kapta a koppenhágai közönségtől, fellépése és győzelme azonban néhány országban dühöt váltott ki.

Fehéroroszországban, Örményországban és Oroszországban számosan követelték, hogy a dalfesztivál közvetítésekor vagy takarják ki Wurstot a képernyőről, vagy ne közvetítsék az osztrák versenyző előadását. Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Liberális Demokrata Párt vezetője egyenesen arról beszélt, hogy "több mint hatvan éve foglalta el a szovjet hadsereg Ausztriát, ám hiba volt az országot felszabadítani".

Wurst győzelmével Ausztria másodszor lett első a verseny majd hatvan éves történetében, 1966-ban Udo Jürgens nyerte a fesztivált.

"Most, hogy győztünk, jó házigazdák akarunk lenni jövőre "- hangoztatta Edgar Böhm, az ORF televízió igazgatója, hozzátéve, hogy a jövő évi jubileumi, 60. dalfesztivál előkészületei már hétfőn megkezdőnek. Az osztrák televízióban rekordnézettséget hozott a dalfesztivál döntője, amelyet mintegy másfélmillió néző kísért figyelemmel szombat este.

A magyar induló

„Soha nem fogom ezt elfelejteni, amikor öreg leszek, akkor is emlékezni fogok rá. Sajnálom, hogy vége, de fantasztikus volt.” Kállay-Saunders András, a magyar induló

• A Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, 143 ponttal az 5. helyen végzett Running című dalával.
• Ez az eddigi második legjobb magyar eurovíziós helyezés.
• Magyarország Montenegrótól a maximális 12 pontot kapta, 10-et Romániától és Macedóniától, 8-8-at Azerbajdzsántól és Albániától.
• A Running című dalt Kállay-Saunders és Szakos Krisztián szerezte.
• A koreográfiát Kelemen Kata készítette, Kállay-Saunders Andrást két vokalista, Cselovszky Rozina és Fedor Kyra is segítette.

A döntő számokban

45 ország közvetítette élőben
180 millióan nézték a tévén keresztül
1200 négyzetméteres, 110 méter hosszú kivetítőt használtak.
215 négyzetméteres volt a színpad, amely köré egy 20 méter magas kockát építettek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu